Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Basisonderwijs

De klas in het archief:  

Schoolklassen van het basisonderwijs uit de School Oost, Wormer, ca. 1928 (Fotonummer WAT002001218)regio kunnen een bezoek brengen aan het Waterlands Archief. 
Voor het ontwikkelen van het aanbod van schoolbezoeken wordt intensief samengewerkt met de Bibliotheek Waterland.
In ontwikkeling is momenteel het programma
'Het kind in het archief', dat begin 2018 wordt aangeboden.


Het archief in de klas:

De Stijl en J.J.P. Oud
Nieuw (feb. 2017) online educatief programma voor de bovenbouw van het basisonderwijs, ontwikkeld door het Waterlands Archief. 
Lees verder voor een toelichting of ga direct naar het programma: De Stijl en J.J.P. Oud 

Het geschiedenislokaal: 
Op deze nieuwe (okt.16) website van het Waterlands Archief kunnen leerlingen en leraren bronnen uit het Waterlands Archief bekijken, opslaan en delen. Vooral geschikt voor de bovenbouw.
Ga naar het digitale Geschiedenislokaal

De watersnood van 1916 in Waterland:
Spannend online educatief programma voor bovenbouw van het basisonderwijs.
Lees verder voor instructies e.d. of ga direct naar het programma: Watersnood 1916 in Waterland.

Digitale programma's (lesbrieven):
De leerlingen kunnen ook in de klas aan de gang met de volgende digitale programma's:
• Oorlog - verzet - vrede, voor groep (6) 7/8: over de Tweede Wereldoorlog in Waterland, met aansluitende opdrachten.
• De geschiedenis van Purmerend, voor groep 5/6: digitale lesbrief rond de 600 jaar oude stad met 28 aansluitende opdrachten.
• Van de wieg tot het graf, voor groep (5/6) 7/8: rond de centrale gebeurtenissen in een mensenleven: geboorte, huwelijk en overlijden, met 15 opdrachten.
• Herfst- en winterfeesten, voor groep (5/6) 7/8: met aandacht voor vele gebruiken rond oude feesten als Sint Maarten, Sinterklaas en Kerstmis, en 'nieuwe' feesten als Halloween en Valentijnsdag, met 32 opdrachten.
• Taal en verhaal, voor groep (5/6) 7/8: in dit programma komen o.a. aan de orde: oude letters, oude documenten, handmerken ('tekens' als handtekening van mensen die niet konden schrijven), oude kranten, dialect, rijmen en spreuken, stripverhalen, volksverhalen en dagboeken. Inclusief opdrachten.

De lesbrieven zijn gratis verkrijgbaar en mogen, onder vermelding van Waterlands Archief (Purmerend) als bron, vrij worden gebruikt. Neem hiervoor contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.