Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Toelichting educatief programma De Stijl + J.J.P. Oud

Over het educatief programma        Voorbeeldpagina. Klik op de afbeelding om te vergroten.
Het educatieve programma De Stijl + J.J.P. Oud is gratis.  
Het doorlopen van het programma duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, en kan zowel klassikaal als individueel of in kleine groepjes gedaan kan worden. In de klas, maar ook bijvoorbeeld thuis als speciale opdracht.

In het programma maken de scholieren kennis met het werk van architect J.J.P. Oud, één van de meest beroemde Purmerenders. Van traditionele huizen en gebouwen naar moderne gebouwen met rode, gele en blauwe accenten met als laatste aansprekend voorbeeld het Nationaal Monument op de Dam.

Quiz
Het programma wordt afgesloten met een korte quiz. De uitkomst van de quiz kan tot uiterlijk 1 juni 2017 (digitaal) ingestuurd worden. Daarna wordt uit de goede inzendingen een winnaar/winnares gekozen. Die mag met zijn of haar hele groep een bezoek brengen aan een expositie over J.J.P. Oud in het Purmerends Museum, met aansluitend een rondleiding met een gids van het Gilde Purmerend langs door Oud ontworpen panden in de stad. Deze prijs wordt gesponsord door het Purmerends Museum en Het Gilde Purmerend.

Start het programma: Educatief Proramma De Stijl + J.J.P. Oud

100 jaar kunststroming De Stijl
Dit jaar wordt in Nederland door musea en andere erfgoedinstellingen herdacht dat 100 jaar geleden kunststroming De Stijl ontstond. De media besteedde er onlangs al op grote schaal aandacht aan.
Terecht, want De Stijl is tot vandaag de dag van invloed op beeldend kunstenaars en vormgevers en spreekt veel mensen en ook kinderen aan, onder andere door de strakke lijnen en primaire kleuren. Wie kent niet de schilderijen van Piet Mondriaan en Bart van der Leck? Bij de oprichting van De Stijl waren naast Mondriaan en Van der Leck ook bekende mensen als Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld betrokken. Maar ook de in 1890 in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud.

De Stijl en Purmerend
Oud heeft in Purmerend en omgeving zijn sporen nagelaten, reden voor het Waterlands Archief speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs een digitaal programma te maken over architect Oud en zijn ontwikkeling van vrij traditioneel architect en ontwerper volgens De Stijl principes tot en met zijn (inter)nationale bekendheid als architect van het zogenoemde Nieuwe Bouwen. 

Het programma kan hier worden gestart: ga naar http://destijl.wa-educatie.nl/