Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Geschiedenislokaal Waterland

Educatief bronnenplatform voor het onderwijs      Afbeelding van de homepage  www.geschiedenislokaalwaterland.nl

Het digitale Geschiedenislokaal Waterland is een educatief bronnenplatform, speciaal voor leerlingen en docenten in (basis- en) voortgezet onderwijs.

In het Geschiedenislokaal toont het Waterlands Archief bronnen uit de archieven en collecties: foto’s, kaarten, archiefstukken, audiovisueel materiaal, enz. Hiermee wordt de lokale en regionale geschiedenis tot leven gebracht.

De bronnen zijn onderverdeeld in dertien thema’s:

- Migranten
- Voorouders
- J.J.P. Oud en De Stijl
- Stelling van Amsterdam
- Onderwijs
- Dagelijks leven
- Religie
- Middeleeuwen
- Polders
- Steden, dorpen en regenten
- Tweede Wereldoorlog
- Volscultuur
- Watersnood 1916

Ga naar het Geschiedenislokaal Waterland

Docenten kunnen de bronnen gebruiken voor hun lessen; leerlingen kunnen ermee aan de slag voor spreekbeurten, presentaties en werkstukken, waaronder de profielwerkstukken in de bovenbouw. Veel thema's sluiten aan bij één van de tien tijdvakken of vormen een belangrijke regionaal thema. De bronnen zijn per thema gerangschikt en zijn gemakkelijk te downloaden.

Aan verschillende thema's zijn spelletjes en opdrachten gekoppeld. Onder de knop Opdrachten staan ze allemaal op een rij. Daarnaast kunnen leerlingen gebruik maken van een verklarende woordenlijst.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe thema's en bronnen. In de nabije toekomst zullen ook regionale erfgoedinstellingen gelegenheid krijgen om hun bronnen te presenteren op het Geschiedenislokaal. Op aanvraag kunnen eventueel andere thema's, programma's of opdrachten worden ontwikkeld. Want vragen en suggesties uit het veld zijn zeer welkom! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Waterlands Archief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of kijk onder de knop Docenten

Meer informatie over het initiatief geschiedenislokaal in het algemeen vindt u op www.geschiedenislokaal.nl