Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Voortgezet onderwijs

Het archief in de klas:

Het Geschiedenislokaal Waterland biedt een rijk historisch bronnenplatform aan leerlingen en docenten. Foto's, kaarten en archiefstukken brengen de lokale geschiedenis tot leven. Bronnen worden aangeboden in themavorm.

Onderzoeksgids Profielwerkstukken: Het Voorkant van de onderzoeksgids PWS
(Klik op de afbeelding om te vergroten)
Waterlands Archief wil leerlingen uit bovenbouw havo en vwo graag behulpzaam zijn met het zoeken van informatie voor hun profielwerkstuk in het archief. Dit voor zover het onderwerp verband houdt met de regionale geschiedenis. 
Onze onderzoeksgids biedt informatie over archiefonderzoek en suggesties voor profielwerkstukken over diverse onderwerpen uit de regionale geschiedenis, zoals droogmakerijen, cartografie, sociale zorg, verhaalcultuur etc. Download de onderzoeksgids hier.  

Als je de presentatie wilt nalezen zoals we die op school gegeven hebben (met suggesties voor onderzoek vanuit verschillende vakken/profielen), klik je hier.

Lesbrief Vorst en Volk: lesbrief voor derde klas havo/vwo. Over de stadhouders en koningen van Nederland vanaf Willem van Oranje tot en met Willem Alexander. Deze lesbrief is gratis te bestellen en te gebruiken in de klas. Neem hiervoor contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Watersnood 1916 in Waterland: geschikt voor de brugklas (en bovenbouw basisschool).
Meer over het educatieve programma, klik hier.  
Voor de link naar het educatieve programma zelf, klik hier.                                                                         

De klas in het archief:

Genealogie in het Waterlands Archief:
Dit educatieve programma over voorouderonderzoek kan tijdens een bezoek aan het archief worden afgenomen. Het is ontwikkeld voor brugklassen havo/vwo.

Latijn in het Waterlands Archief:
Dit educatieve programma over Latijn op straat en in het archief is ontwikkeld voor brugklassen gymnasium. 

Op aanvraag kunnen eventueel andere programma's worden ontwikkeld. Want vragen en suggesties uit het veld zijn zeer welkom!

Voor aanvragen en verdere informatie kunt u contact opnemen met het Waterlands Archief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.