Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Actueel

Cursus Oud schrift lezen

Uit de handvesten van de stad Edam (0649_41_069-070)Op 28 september 2018 staat er weer een cursus Lezen van oud schrift voor beginners op het programma. Vervolgens hopen we in februari 2019 met een cursus voor gevorderden te kunnen starten.

De cursus is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in zeventiende- en achttiende-eeuwse handschriften.

Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief leert u de letters herkennen en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?
Daarbij besteedt de cursus aandacht aan de archieven zelf: door wie en waarom werden ze gevormd en wat kun je er in vinden? 

Ook in het verleden werden stad, dorp en polder bestuurd, werd er belasting betaald, werden rechtszaken gevoerd, huizen gekocht en erfenissen verdeeld. Er werd gezorgd voor de weeskinderen en er werd gedoopt, getrouwd en begraven. Veel hiervan is opgeschreven en bewaard gebleven. Het zelf kunnen lezen van de oude documenten brengt de geschiedenis wel heel dichtbij!

De lessen worden om de week gehouden, zodat u tussendoor voldoende tijd heeft om u voor te bereiden op de volgende les. Want het lezen van oude handschriften is een kwestie van heel veel oefenen.
De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten, en kan doorgang vinden bij voldoende aanmeldingen.

Tijd:               Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur, om de week
Data:             28 september, 12 oktober, 2 november, 16 november, 30 november, 14 december, 11 januari 2019, 25 januari 2019
Plaats:          Waterlands Archief,  Wielingenstraat 75 te Purmerend
Kosten:         € 85,00 inclusief lesmateriaal

Voor informatie en aanmelden: vraag de docent, Mathilde Kors of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Cursus Genealogie voor beginners

Het Waterlands Archief start op 19 oktober 2018 weer met Grote gezinnen waren vroeger heel gewoon...een cursus Genealogie voor beginners.

Bent u ook nieuwgierig naar uw roots? Heeft uw familie bijvoorbeeld altijd al in de regio Waterland gewoond, of kwamen ze juist van verre? Wat waren hun namen, wat deden ze voor kost, waren ze rijk of juist arm? Door onderzoek te doen naar uw familiegeschiedenis komt het verleden op een hele persoonlijke manier tot leven.

In zes lessen leert u een genealogisch onderzoek opzetten en leert u de basisbronnen voor genealogisch onderzoek te gebruiken: burgerlijke stand, bevolkingsregister en doop-, trouw- en begraafboeken. Daarnaast maakt u kennis met registers van vestiging en vertrek en met notariële en oud-rechtelijke archieven. In de cursus is met name aandacht voor specifiek regionale bronnen.  
De laatste les is een genealogisch specialist van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Zaanstreek Waterland aanwezig om specifieke vragen te beantwoorden, en krijgt u een rondleiding door de depots van het Waterlands Archief. 

Tijd:               Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur, om de week
Data:             19 oktober, 9 november, 23 november, 7 december, 21 december, 18 januari 2019
Plaats:          Waterlands Archief,  Wielingenstraat 75 te Purmerend
Kosten:         € 65,00 inclusief lesmateriaal
Docenten:    Waterlands Archief en NGV

U kunt zich voor de nieuwe cursus Genealogie voor beginners inschrijven.
Bel of mail voor informatie: Mathilde Kors, 0299-411541 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

De Stijl 100 jaar

Purmerend herdenkt architect J.J.P. Oud          

In 2017 is het honderd jaar Cinema Schinkel aan de Dubbele Buurt, afgebroken eind jaren 1950 (fotonummer WAT001008273)geleden dat de avant-gardistische kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Nederland herdenkt dit jaar De Stijl met diverse activiteiten. Purmerend sluit daarbij vanzelfsprekend aan, want een van de oprichters van De Stijl was de in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud.

Meer over De Stijl
Andere bekende Stijlkunstenaars waren o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. De Stijl-kustenaars waren op zoek naar een totaal ‘nieuwe kunst’ die de samenleving moest moderniseren. Het werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs. Veel kunstenaars, ontwerpers en architecten werden en worden tot op de dag van vandaag geïnspireerd door de principes van De Stijl.

J.J.P. Oud in Purmerend
Oud werd in 1890 op de Koemarkt in Purmerend geboren. Hij wilde graag kunstschilder worden, maar daar was zijn dominante vader op tegen. Hij werd architect en liet in zijn jonge jaren diverse sporen na in Purmerend en omgeving. Zijn ontwerpen zijn terug te vinden in Purmerend, Beemster en Broek in Waterland. Ook in zijn vroege werken zijn al moderne invloeden te zien.
Nadat Oud zich in 1913 in Leiden vestigde en in 1918 in dienst trad van het Gemeente Woningbedrijf Rotterdam, werd zijn werkgebied verlegd naar met name Zuid-Holland. Daar ontwikkelde hij zich van Stijl-architect tot modernistisch architect. Zijn werk genoot bekendheid in binnen- en buitenland. J.J.P. Oud overleed 5 april 1963 in Wassenaar.

Bekijk hier meer werk van J.J.P. Oud (te zien in het Digitaal Geschiedenislokaal van het Waterlands Archief)

Geboorteakte van Jacobus Johannes Pieter Oud
(Burgerlijke stand Purmerend, 0260-81)
Activiteiten van het Waterlands Archief in het kader van
2017 Stijljaar:     

Expositie:
In de studiezaal van het Waterlands Archief is een expositie ingericht over J.J.P. Oud en De Stijl.

Expositie Purmerends Museum:
Het Waterlands Archief werkt mee aan de expositie 
De Jonge Jaren van J.J.P. Oud – opmaat naar De Stijl die nog tot en met 10 december te zien is in het Purmerends Museum.

Basisonderwijs:
Voor de bovenbouw van het basisonderwijs is een (gratis) digitaal programma ontwikkeld. Bekijk en volg het programma: De Stijl en J.J.P. Oud.

Voortgezet onderwijs:
Voor het voortgezet onderwijs is het thema J.J.P. Oud + De Stijl uitgewerkt op onze educatieve bronnenplatform www.geschiedenislokaalwaterland.nl (met medewerking van het Purmerends Museum).

Voorouderspreekuur

Volendammer familie, ca. 1890 (Fotonummer WAT006004944)Bent u benieuwd naar uw voorouders? Wie ze waren en waar ze vandaan kwamen? Maar weet u niet goed hoe u dat kunt uitzoeken, of bent u vastgelopen in uw onderzoek? Kom naar het Voorouderspreekuur van Waterlands Archief en NGV (Nederlands Genealogische Vereniging), afdeling Zaanstreek-Waterland!

Op 5 oktober starten wij weer met een nieuwe reeks voorouderspreekuren. 

Hoe zoekt u online, hoe raadpleegt u in de studiezaal genealogische bronnen?
In welke programma's kunt u de gevonden informatie kunt opslaan? Ook kunt u met andere stamboomonderzoekers ervaringen uitwisselen, en advies vragen als u bent vastgelopen. 

Tijdens ieder voorouderspreekuur wordt een presentatie gegeven over een relatief onbekende archiefbron, waarin u gegevens over uw voorouders kunt vinden. Zodat u voortaan ook zelfstandig met de bron aan de slag kunt.  

5 oktober a.s.: Migranten in Waterland
1 februari 2019: Onze voorouders in weeshuis- en weeskamerarchieven
17 mei 2019: Onze voorouders in schepenbankarchieven

Kijk ook eens op de website www.onsdna.nl. Hier kunt u ontdekken hoe het verhaal terugvindt, dat achter archiefdocumenten schuil kan gaan.

Locatie: In de studiezaal van het Waterlands Archief, Wielingenstraat 75 te Purmerend.
Tijd: Vrijdagmiddag van 14 tot 15.30 uur.

Rondleiding

Het Waterlands Archief gunt belangstellenden graag een blik achter de schermen.

Op aanvraag geven wij rondleidingen aan groepen door het gebouw. Daarbij worden ook de depots, met hun schatten van eeuwen, bezocht. Normaal zijn die voor het publiek niet toegankelijk. 

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Ilpendam

Foto's van de watersnoodramp van 1916, toen en nu

Ilpendam aan het Noordhollands Kanaal, 1916   Het waterpeil is weer normaal, 2015

De Kanaalstraat is beloopbaar gemaakt met een plankenpad, 1916 
(Beeldbank: WAT003004231)
   Dezelfde plek in 2015

Terug naar De watersnoodramp van 1916