Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Dag van de familiegeschiedenis

Zaterdag 17 februari, 11-16 uur

Wie is niet nieuwsgierig naar zijn voorouders? Wormer, 1935: familie De Vries (Fotonummer WAT002000698)Familieonderzoek is voor talloze Nederlanders een inspirerende hobby, steeds meer mensen gaan op zoek naar hun roots. Dat is onder andere te zien in het populaire TV-programma Verborgen Verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders.

Sinds de oprichting van het Waterlands Archief in 1979 hebben vele Waterlanders onderzoek gedaan naar hun voorouders. Het Waterlands Archief is namelijk dé plek in de regio waar je terecht kunt als je voorouders hebben gewoond in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Het onderzoek kun je doen zowel in vaak eeuwenoude bronnen in de studiezaal, als digitaal op de website.

Dag van de familiegeschiedenis
Zaterdag 17 februari organiseert het Waterlands Archief een dag waarin familiegeschiedenis centraal staat. De dag begint om 11.00 uur en sluit om 16.00 uur. Voor jong en oud valt er veel te beleven. 

Programma
11.00 uur               Opening door Roland Bisscheroux, directeur van het Waterlands Archief
11.30 uur               Presentatie over de website WieWasWie door CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
12.30 uur               Rondleiding achter de schermen van het Waterlands Archief (verzamelen in studiezaal)
13.30 – 14.00 uur  Presentatie van Jan Schilder en Evert Koning over het verborgen verleden van Annie Schilder
14.30 – 15.15 uur  Presentatie door Harmen Snel (Stadsarchief Amsterdam) over o.a. het televisieprogramma Verborgen verleden 

11.00 – 16.00 uur  Doorlopend genealogische informatiemarkt, expositie en boekentafel
13.00 – 16.00 uur  Doorlopend kinderactiviteiten

Download hier het uitgebreide programma (printversie)

Alle informatie op een rij:
Datum: 
    Zaterdag 17 februari 2018, 11.00 – 16.00 uur
Waar:         Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, Purmerend
Toegang:   Gratis
Voor wie:   Alle leeftijden (ook kinderactiviteiten)
Contact:     Bel 0299-411530 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over de programma-onderdelen:
- Een presentatie over de genealogische website Wie Was Wie door het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis; 
Jan Schilder (Vik) en Evert Koning uit Volendam vertellen over het verborgen verleden van Annie Schilder;
Harmen Snel, bekend van het TV-programma Verborgen verleden en werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam, verzorgt een presentatie over genealogisch onderzoek en zijn medewerking aan genoemd TV-programma;
Genealogische markt: in de studiezaal kunt u terecht voor informatie over voorouders en het doen van onderzoek. Vertegenwoordigers van de Nederlandse Genealogische Vereniging en het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis helpen belangstellenden graag op weg, terwijl ervaren genealogen uit diverse plaatsen uit de regio vertellen over hun onderzoek. De Bibliotheek is present met boeken over familieverhalen;
Rondleiding door de depots van het Archief;
- Kinderaktiviteiten: Ook voor de jongste Waterlanders is veel te doen op het gebied van hun familiegeschiedenis. Kinderen kunnen met hun (groot-)ouders een zogenoemde kwartierstaat invullen met de namen van zichzelf, ouders, grootouders en eventuele overgrootouders en daarmee een begin maken van hun eigen speurtocht naar hun (verre) opa’s en oma’s. Ze krijgen de kwartierstaat mee en kunnen die eventueel thuis aanvullen met portretfoto’s. Verder kunnen zij op een speelse manier leren hoe de mensen vroeger schreven (belangrijk om oude bronnen te kunnen lezen) en ze kunnen puzzelen. Daarnaast kunnen ze een eigen familiewapen ontwerpen terwijl er voor de jongste kinderen kleurplaten zijn. Voor alle kinderen die het Waterlands Archief zaterdag 17 februari bezoeken, ligt de Taal & Verhaal-krant klaar.