Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

764 Dagen - Herinneringen van een dwangarbeider

Boekpresentatie Waterlands Archief  

 

In oktober verschijnt het boek 764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider, gebaseerd op de oorlogsdagboeken van en gesprekken met Chris Lenstra uit Kwadijk (geboren in 1924). Het boek is geschreven door Margreet Lenstra en wordt uitgegeven door Amsterdam Publishers.

Korte beschrijving 764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider:
In de Tweede Wereldoorlog werden in het kader van de arbeidsinzet ruim een half miljoen Nederlanders door de Duitse bezetter gedwongen in Duitsland te werken. Een van hen was Chris Lenstra (1924). Hij was achttien toen hij uit Kwadijk vertrok, eenentwintig toen hij terugkwam. In deze zwaarste periode van zijn leven hield hij een dagboek bij, ondanks de vele risico’s. Hij schreef daarin niet alleen over zijn leven als dwangarbeider in fabrieken en Lagers in Berlijn en Silezië, maar ook over tientallen bombardementen, sabotage, honger, ziekte en heimwee. Verder over vriendschap met dwangarbeiders uit onder andere Nederland, Tsjechoslowakije, België, Frankrijk, Italië en Oekraïne als ook over liefde, de dood van vrienden, verboden contacten met joodse dwangarbeiders uit concentratiekampen, onder andere van het Philips-Kommando en zijn bevrijding door het Rode Leger. Ten slotte beschreef hij zijn zware terugreis door een verwoest land.

Boekpresentatie woensdag 31 oktober, 14.30 uur
Op woensdag 31 oktober zal burgemeester Lieke Sievers van gemeente Edam-Volendam het eerste exemplaar van 764 dagen in ontvangst nemen. 
Plaats: Waterlands Archief, in de Nieuwenhuijzenzaal.

Na de overhandiging verzorgt de auteur, Margreet Lenstra, een presentatie over de oorlogsjaren van haar vader en de neerslag daarvan in 764 Dagen.