Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Waterlands Archief op open data platform

Genealogische datasets aangeboden

Het Waterlands Archief biedt haar genealogische data ook aan als open data. Dit is een geheel nieuwe wijze van presenteren van onze historische persoonsgegevens, waardoor voor de onderzoeker nieuwe mogelijkheden ontstaan. Naast de bekende zoekmogelijkheden onder www.waterlandsarchief.nl/Voorouders kan de liefhebber de datasets nu ook inzetten voor het ontwikkelen van geheel nieuwe applicaties.  

Hergebruik van deze data vergroot het publieksbereik van archiefcollecties, biedt verrassende inzichten, en geeft ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Daar werkt het Waterlands Archief graag aan mee.

Aangeboden worden de datasets van de Waterlandse bevolkingsregisters van 1850 tot 1940, en van het notarieel archief van Purmerend van 1843 tot ca. 1880. De data betreffen zowel de indexen als de afbeeldingen. De databases zijn helaas niet foutloos; achter de schermen wordt voortdurend gewerkt aan het invoeren en verbeteren van de gegevens, ook naar aanleiding van reacties van gebruikers. 

De genealogische open data zijn te vinden op het Open Data platform van softwareleverancier Picturae. Er zijn verschillende manieren om de data te downloaden. Iedereen mag deze gegevens vervolgens zonder toestemming van het Waterlands Archief kopiëren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, zelfs voor commerciële doeleinden. De publicatie vloeit voort uit de Wet Hergebruik van overheidsinformatie, die in 2015 in werking trad.

U kunt de genealogische datasets hier downloaden.