Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Waterlands Archief feliciteert Atletiekvereniging NEA Volharding

en past goed op haar archief!

Atletiekvereniging NEA Volharding uit Purmerend viert op 16 mei 2017 haar 100-jarig jubileum! Felicitaties voor deze actieve vereniging waarvan het oudste archief is ondergebracht bij het Waterlands Archief. Het is één van de vele particuliere (verenigings-)archieven die te vinden zijn in de depots van het Waterlands Archief.

Feitelijk bestaat de tak van sport in Purmerend echter veel langer dan 100 jaar. Want op 22 maart 1878 werd turnvereniging Volharding opgericht. De vereniging telde tien leden, allen mannen. Rond 1900 werd een damesafdeling opgericht evenals een schermafdeling. De dames gingen in 1908 als vereniging Nuttig en Aangenaam verder. Op 16 mei 1917 sloot Volharding zich aan bij de Noordhollandsche Atletiek Bond die later opging in de KNAU, tegenwoordig de Atletiekunie. En dat feit wordt door de vereniging dit jaar gevierd met verschillende activiteiten.

Het in bewaring gegeven archief bevat o.a. notulen, jaarverslagen, kasboeken, ingekomen brieven, teksten van club-revues en enkele foto’s. Het archief is een dankbare bron voor onderzoekers naar sportgeschiedenis. Maar natuurlijk ook voor (oud-)leden met belangstelling voor hun vereniging. De inventaris is hier te vinden: (en klik op 'Plaatsingslijst')

Archiefnummer 0369: Gymnastiekvereniging Nea-Volharding te Purmerend, 1878-1943

   

 

 

 

 

 

 

Bron van de afbeeldingen: Waterlands Archief, Purmerend. Toegang 0369 Gymnastiekvereniging Nea-Volharding te Purmerend, 1878-1943.