Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Aanwinsten bibliotheek

In te zien in de studiezaal 

Restaurant Gachita, vijfentwintig jaar leven in de brouwerij

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van restaurant Gachita schreef Purmerendkenner Jack Otsen een prachtig boekje over de bierbrouwerijen en -stekerijen die Purmerend rijk is geweest. Dit omdat het restaurant gevestigd is in het (inmiddels prachtig gerestaureerde) pand aan de (inmiddels gedempte) Where, waarin sinds de 17e eeuw bierbrouwerij De Spae gevestigd was. Onderzoek in diverse archieven, de krantencollectie en het kadaster die bewaard worden bij het Waterlands Archief vormden een belangrijke informatiebron.

Het boek is in te zien in de studiezaal van het Waterlands Archief. 

 

 

 

 

Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, door Jan Dekkers

Hoe komen de straten, pleinen en stegen van Purmerend aan hun namen? Jan Dekkers (stadsgids en bestuurslid van de Vereniging Historisch Purmerend) neemt u in dit boek mee op een wandeling door de binnenstad en door de geschiedenis van Purmerend. 

Van de oudste straten uit de 12e eeuw tot het nieuwste plein uit 1990. Ook de bebouwing en de bedrijvigheid komt ter sprake. Met vele foto's en prenten, o.a. uit de collectie van de Vereniging Historisch Purmerend. 

Het boek is in te zien in de studiezaal van het Waterlands Archief. 

Hoe de boer uit Wormer verdween, Historisch Genootschap Wormer 

Een prachtig boek over de geschiedenis van de boerenstand in Wormer. Het vertelt het verhaal van circa 40 boeren vanaf 1900 tot heden. Zij hadden hun boerenbedrijf op het lange lint tussen Veerdijk en Oosteinde. 

Met vele getuigenissen van betrokkenen en geïllustreerd met veel unieke foto's.

Het boek is in te zien in de studiezaal van het Waterlands Archief.