Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

Cursus Oud Schrift

Op 13 oktober 2017Een pagina uit de handvesten van Edam uit 1641-1643
(archief 0649, inventarisnummer 41)
 start het Waterlands Archief weer met een cursus Oud Schrift lezen voor beginners. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die 17e en 18e- eeuwse teksten wil leren lezen. 

Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief leert u de letters herkennen en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?
Daarbij besteedt de cursus aandacht aan de archieven zelf: door wie en waarom werden ze gevormd en wat kun je er in vinden? 

Ook in het verleden werden stad, dorp en polder bestuurd, werd er belasting betaald, werden rechtszaken gevoerd, huizen gekocht en erfenissen verdeeld. Er werd gezorgd voor de weeskinderen en er werd gedoopt, getrouwd en begraven. Veel hiervan is opgeschreven en bewaard gebleven. Het zelf kunnen lezen van de oude documenten brengt de geschiedenis wel heel dichtbij!

Het lezen van oud schrift is door iedereen te leren, maar alleen oefening baart kunst. Van de cursist wordt daarom verwacht dat hij/zij gedurende de cursus voldoende tijd besteedt aan het thuis voorbereiden van de teksten door het maken van transcripties.
De cursus kan doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

Tijd:          Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur, om de week
Data:        8 bijeenkomsten: 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november, 8 december,
                  22 december, 12 januari 2018 en 26 januari 2018.
Plaats:
      Waterlands Archief,  Wielingenstraat 75 te Purmerend
Kosten:    € 85,00 inclusief lesmateriaal

De cursus is 'vol'. U kunt zich eventueel opgeven voor de wachtlijst van de volgende cursus: bel Mathilde Kors, 0299-411541 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.