Waterlands Archief - centrum voor regionaal historisch onderzoek

De Stijl 100 jaar

Purmerend herdenkt architect J.J.P. Oud          

In 2017 is het honderd jaar Cinema Schinkel aan de Dubbele Buurt, afgebroken eind jaren 1950 (fotonummer WAT001008273)geleden dat de avant-gardistische kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Nederland herdenkt dit jaar De Stijl met diverse activiteiten. Purmerend sluit daarbij vanzelfsprekend aan, want een van de oprichters van De Stijl was de in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud.

Meer over De Stijl
Andere bekende Stijlkunstenaars waren o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. De Stijl-kustenaars waren op zoek naar een totaal ‘nieuwe kunst’ die de samenleving moest moderniseren. Het werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs. Veel kunstenaars, ontwerpers en architecten werden en worden tot op de dag van vandaag geïnspireerd door de principes van De Stijl.

J.J.P. Oud in Purmerend
Oud werd in 1890 op de Koemarkt in Purmerend geboren. Hij wilde graag kunstschilder worden, maar daar was zijn dominante vader op tegen. Hij werd architect en liet in zijn jonge jaren diverse sporen na in Purmerend en omgeving. Zijn ontwerpen zijn terug te vinden in Purmerend, Beemster en Broek in Waterland. Ook in zijn vroege werken zijn al moderne invloeden te zien.
Nadat Oud zich in 1913 in Leiden vestigde en in 1918 in dienst trad van het Gemeente Woningbedrijf Rotterdam, werd zijn werkgebied verlegd naar met name Zuid-Holland. Daar ontwikkelde hij zich van Stijl-architect tot modernistisch architect. Zijn werk genoot bekendheid in binnen- en buitenland. J.J.P. Oud overleed 5 april 1963 in Wassenaar.

Bekijk hier meer werk van J.J.P. Oud (te zien in het Digitaal Geschiedenislokaal van het Waterlands Archief)

Geboorteakte van Jacobus Johannes Pieter Oud
(Burgerlijke stand Purmerend, 0260-81)
Activiteiten van het Waterlands Archief in het kader van
2017 Stijljaar:     

Expositie:
In de studiezaal van het Waterlands Archief is een expositie ingericht over J.J.P. Oud en De Stijl.

Expositie Purmerends Museum:
Het Waterlands Archief werkt mee aan de expositie 
De Jonge Jaren van J.J.P. Oud – opmaat naar De Stijl die nog tot en met 10 december te zien is in het Purmerends Museum.

Basisonderwijs:
Voor de bovenbouw van het basisonderwijs is een (gratis) digitaal programma ontwikkeld. Bekijk en volg het programma: De Stijl en J.J.P. Oud.

Voortgezet onderwijs:
Voor het voortgezet onderwijs is het thema J.J.P. Oud + De Stijl uitgewerkt op onze educatieve bronnenplatform www.geschiedenislokaalwaterland.nl (met medewerking van het Purmerends Museum).