Het Waterlands Archief start in oktober 2022 weer een cursus Lezen van oud schrift voor beginners (paleografie). 

De cursus is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in zeventiende- en achttiende-eeuwse handschriften. Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief leert u de letters herkennen en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?

Daarbij besteedt de cursus aandacht aan de archieven zelf: door wie en waarom werden ze gevormd en wat kun je er in vinden? 

Ook in het verleden werden stad, dorp en polder bestuurd, werd er belasting betaald, werden rechtszaken gevoerd, huizen gekocht en erfenissen verdeeld. Er werd gezorgd voor de weeskinderen en er werd gedoopt, getrouwd en begraven. Veel hiervan is opgeschreven en bewaard gebleven. Het zelf kunnen lezen van de oude documenten brengt de geschiedenis wel heel dichtbij!

De lessen worden om de week gehouden, zodat u tussendoor voldoende tijd heeft om u voor te bereiden op de volgende les. Dit doet u door het maken van transcripties van de teksten. Want het lezen van oude handschriften is een kwestie van heel veel oefenen.

De inschrijving is nog niet geopend. De cursus vindt plaats als de omstandigheden het toelaten en bij voldoende belangstelling.

Ondertussen kunt u ook heel goed oefenen met het lezen van oud schrift op de website  Wat staat daer!