Het Waterlands Archief start najaar 2023 naar verwachting weer een nieuwe cursus Lezen van oud schrift voor beginners (paleografie). 

Als je je bezighoudt met genealogie of je doet onderzoek naar de geschiedenis van je woonplaats of streek, dan kom je vroeg of laat in aanraking met oude archiefbronnen. Het lezen en begrijpen van oude documenten lijkt moeilijk en ingewikkeld. Maar het is te leren! Tijdens de cursus ‘Lezen van oud schrift voor beginners’ gaat een nieuwe wereld voor je open.

Aan de hand van archiefstukken maakt de docent van het Waterlands Archief je vertrouwd met verschillende soorten oude handschriften. Naast paleografische aspecten besteedt zij aandacht aan de inhoud en de vorm van de stukken en hun belang voor historisch onderzoek. Het cursusmateriaal en huiswerk wordt digitaal aangeboden via de online paleografie oefentool Wat staat daer?
De acht lessen worden om de week gehouden, zodat je tussendoor voldoende tijd hebt om huiswerk te maken voor de volgende les. Het huiswerk bestaat uit het maken van transcripties van de teksten. Want het lezen van oude handschriften is een kwestie van heel veel oefenen.

De inschrijving voor de cursus is nog niet geopend.

Ondertussen kunt u ook heel goed oefenen met het lezen van oud schrift op de website  Wat staat daer!