Het bronnenplatform GeschiedenisLokaal heeft een fris nieuw uiterlijk!  GeschiedenisLokaalWaterland is één van de vele bij het bronnenplatform aangesloten lokalen.

Wat en voor wie

Op GeschiedenisLokaalWaterland vind je primaire bronnen over de geschiedenis van het werkgebied van het Waterlands Archief (gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland) voor leerlingen en hun docenten in het voortgezet onderwijs. De bronnen zijn gratis te downloaden voor gebruik in presentaties op bijvoorbeeld het digibord of in profielwerkstukken. Om het overzichtelijk te maken zijn de honderden bronnen ondergebracht in thema’s die aansluiten bij de tijdvakken in het voortgezet onderwijs.
Maar natuurlijk kan iederéén het GeschiedenisLokaalWaterland gebruiken!  Neem een kijkje.

Bronnenoverzicht van het nieuwe GeschiedenisLokaalWaterland

Tools

Naast het nieuwe uiterlijk is de structuur van de website aangepast. Op de homepage navigeer je gemakkelijk naar de beschikbare thema’s, tijdvakken, tools en bronnen. Om de leerlingen te helpen met het lezen en begrijpen van oude teksten, bevat de site transcripties van verschillende aangeboden bronnen. Sommige bronnen zijn ook opgenomen in een tijdlijn. Daarnaast kun je via de tool ‘Bronnen op de kaart’ in één oogopslag zien aan welke locaties de bronnen binnen een thema verbonden zijn. Aan de tool ‘Toen en nu’ wordt nog gewerkt maar binnenkort kun je binnen enkele thema’s het verleden met het heden vergelijken.

Alle beschikbare tools overzichtelijk bij elkaar

Samenwerking

De bronnen op GeschiedenisLokaalWaterland zijn afkomstig uit het Waterlands Archief en de volgende (erfgoed-)instellingen: Archeologische Werkgroep Waterland, Collectie familie Van der Sluis, Comité 4 en 5 Mei Purmerend, Edams Museum, Ella Tilgenkamp Fotografie, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Joods Historisch Museum, Oud-Quadyck,  Purmerends Museum en Vereniging Historisch Purmerend.

Sponsoren

Het vernieuwen van het GeschiedenisLokaal is mogelijk gemaakt door VSBfonds, Hendrik Muller Fonds, NOT-fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Zabawas.