Aanbod:       Nieuw, gratis educatief programma voor PO en VO

Doelgroep:  PO: groep (6), 7 en 8; 
                        VO: brugklas.

Purmerend en Beemster zijn gefuseerd, polder de Purmer bestaat 400 jaar. Dat wordt gevierd in de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Waterland en is de aanleiding voor vele (educatieve) activiteiten.
Het Waterlands Archief heeft in samenwerking met de Bibliotheek Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een educatief programma gemaakt voor de groepen (6) 7 en 8 van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs.
2022: Jaar van ‘verhalen’ kan in de klas worden gedaan en bestaat uit een inleidende digitale presentatie, een werkboekje met gevarieerde opdrachten, antwoordenboekje en docentenhandleiding.

Competenties

De leerlingen maken kennis met verschillende onderwerpen uit de geschiedenis van Purmerend, Beemster en Purmer. Daarnaast zijn de opdrachten erop gericht om (deels) vaardigheden op te doen in het digitaal zoeken op verschillende websites, waaronder op het digitale GeschiedenisLokaal Waterland www.geschiedenislokaalwaterland.nl.

Purmerend, Beemster of Purmer?

De docent kan zelf bepalen welke onderdelen aan de orde komen: ‘verhalen’ over de geschiedenis van Purmerend, die van Beemster of van Purmer of natuurlijk alle drie. De stof wordt aangeboden als ‘verhalen’ die ‘van het slot’ worden gehaald. Enkele voorbeelden: De droogmakerijen, de kastelen Purmersteyn en Ilpenstein, de Stelling van Amsterdam en de meermin die in de Purmer zou zijn gevangen.

Gevarieerde opdrachten 

De opdrachten zijn ingedeeld in drie niveaus en kunnen worden uitgebreid met bijvoorbeeld een gastles, verzorgd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier of exposities in het Purmerends Museum, Museum de Speeltoren in Monnickendam en het Historisch genootschap Beemster/VISIT Beemster.

Gastlessen en rondleiding boeken

Voor groep 6, 7 en 8 bestaat de mogelijkheid om in april en mei een rondleiding in gemaal Purmer Noord te boeken. De gastlessen en rondleidingen in het gemaal kunnen vanaf maandag 7 maart worden geboekt via www.hhnk.nl/educatie.  Wees er snel bij, want vol = vol!  Ten slotte worden er ook tips gegeven voor rondwandelingen en fietstochten en afronding van het programma. Kortom, een programma met veel mogelijkheden.

Informatie of aanvragen?

Voor verdere informatie of aanvraag van het gratis programma: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  graag onder vermelding van ‘2022 jaar van verhalen’. 

Luister naar de  Podcast  die Wesley Dekker  (RTV Purmerend) over het programma maakte!