Op dinsdag 29 maart bracht een groep ambtenaren van de gemeente Purmerend een bezoek aan het Waterlands Archief. Tijdens een op maat gemaakte rondleiding kregen ze inzicht in ons werk. Ook kregen ze een aantal pronkstukken van de gemeente Purmerend te zien. Hieronder een verslag van het bezoek.

Geschiedenis en belang van het Waterlands Archief

Dagelijks werken ambtenaren van de afdeling Documentaire informatievoorziening en archief hard om dossiers van de gemeente te ordenen en vindbaar te maken. Een deel van die dossiers wordt in archiefblokken overgebracht naar het WA. Maar wat gebeurt er nadat ze zijn overgebracht? Daar wilde een groep ambtenaren van de gemeente meer over weten. 

Tijdens de presentatie over het Waterlands Archief

Voor de rondleiding kreeg de groep een presentatie over de geschiedenis van het Waterlands Archief. Daarin werd verteld hoe het archief zich ontwikkelde van streekarchief tot digitaal kenniscentrum dat het geheugen van Waterland vormt. Schatten uit de regio worden geacquireerd en met zorg beheerd. Op die manier blijft de lokale historie toegankelijk voor de huidige en toekomstige generaties. Daarbij staat samenwerking centraal. Zo worden diverse projecten opgepakt samen met historische verenigingen en erfgoedinstellingen uit de regio. Denk hierbij aan vrijwilligers van de Vereniging Historisch Purmerend die foto’s van de stad beschrijven voor de beeldbank. Maar ook de educatieve programma’s die het WA aanbiedt aan scholen uit het werkgebied. Zo is onlangs gewerkt aan een lespakket over 400 jaar Purmer en de fusie Beemster en Purmerend.

Langs studiezaal en depots

Daarna werd de groep door het gebouw geleid. In de studiezaal stond collega Margreet (medewerker publieksactiviteiten) stil bij de dienstverlenende taak van het WA. Ze vertelde hoe onderzoekers in de studiezaal terecht kunnen om fysieke stukken in te zien, in oude kranten te speuren of snel een bouwtekening op te zoeken voor de verbouw van een woning. Voor hulp kunnen bezoekers altijd terecht bij de studiezaalmedewerkers die de archieven en collecties van het WA als geen ander kennen. 

In de depots liet collega Mathilde (coördinator publiek) de stellingen zien waar onder andere de bevolkings-registratie, waterschapsarchieven en de particuliere archieven zoals de collectie Leeghwater, met o.a. weerschriftjes van Jacob Bouman, bewaard worden. Daarnaast bekeken de ambtenaren ook enkele pronkstukken uit hun eigen gemeente Purmerend, zoals het charter waarmee Purmerend in 1484 marktrecht kreeg.

Op kantoor bij Frank

Op kantoor

De rondleiding werd afgesloten met een bezoek aan het kantoor van Frank (medewerker beheer). Daar wordt hard gewerkt aan voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om de bouwarchieven van de gemeente te laten digitaliseren. Collega Migiza (projectmanager digitale informatievoorziening) lichtte toe hoe dat proces in z’n werk gaat. Samen met Frank liet ze zien hoe archiefstukken door middel van inlegvellen met barcodes erop de juiste metadata meekrijgen. Op die manier kunnen ambtenaren straks eenvoudig via de website zoeken naar specifieke bouwdossiers.