Dit jaar bestaat de Purmer precies Purmer 400 jaar.  Om hierbij stil te staan heeft het Waterlands Archief vier vitrines ingericht in de Purmerkerk met archief- en ander materiaal uit de collecties over de Purmer. Ook is gebruik gemaakt van materiaal dat beschikbaar werd gesteld door bewoners van de Purmer, waarvoor onze dank!

De Purmer in 1988 (Foto Piet Hetjes)

Naast de vitrines kunt u de doorlopende fotopresentatie bekijken over de Purmer in 1988-1989, met foto's uit de fotocollectie van Piet Hetjes. Ook worden er films vertoond, waaronder over het jubileum van 1997.  Daarnaast zijn er beelden, schilderijen, foto’s en quilts te zien van een 8-tal enthousiaste dames uit de Purmer.

Beschrijving expositie

Hoe werd het Purmermeer eigenlijk drooggelegd? En hoe werd de nieuwe polder droog gehouden? U ziet onder andere het in 1617 aan de steden Edam en Monnickendam verstrekte octrooi en het kavelregister. Maar ook afbeeldingen van molens en het poldergemaal ontbreken niet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in de Purmer het verzet actief. Verschillende families en hun boerderijen waren hierbij betrokken, onder andere de boerderij van de familie Ham aan de Westerweg. De illegaliteit en het oorlogsmonument worden belicht aan de hand van documenten, krantenartikelen en boeken. Ook is er aandacht voor documenten van Hein Schilder (van Madoet) uit Volendam. Hij was commandant van KP Volendam maar werkte samen met KP Waterland.

Hoe werd het bestaan van de Purmer vroeger  gevierd? In de expositie is er aandacht voor de herdenkingen in 1922, 1972 en 1997, toen de Purmer feest vierde vanwege het respectievelijk 300, 350 en 375 jarig bestaan van de Purmer. U ziet hiervan documenten, boeken, foto’s en film.

Toneelvereniging Purmersteyn krijgt ook aandacht. Al in 1899 werd de voorloper van toneelvereniging Purmersteyn opgericht: de Rederijkerskamer Purmerstein. Uit het archief van de toneelvereniging worden diverse stukken getoond, zoals foto’s, programma’s van voorstellingen en lijsten van acteurs en actrices.

Wanneer en waar

Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni                14.00-16.00 uur
Zaterdag 25 juni (Open Dag in de Purmer) 10.00-16.00 uur
Zondag 26 juni                                                     14.00-16.00 uur
Zaterdag 2 juli en zondag 3 juli                      14.00-16.00 uur

De expositie is te zien in de Purmerkerk, Westerweg 50, Purmerend. De expositie is gratis te bezoeken.

Zie voor alle festiviteiten de website 400 jaar Purmer.