Stap op de fiets en beleef de verhalen van de Purmer

De fietsroute op Waterland op de kaart

Ter gelegenheid van 400 jaar de Purmer zijn er twee fietsroutes gemaakt: een van 17 km door het noordelijke deel en een van 15 km door het zuidelijke deel van de polder. Beide routes starten bij het kruispunt Purmerenderweg-Westerweg bij de Purmerkerk en kunnen makkelijk worden gecombineerd.
Maak met de routes een tijdreisje door de geschiedenis van het gebied.

Onderweg

Lees bijvoorbeeld over de droogmaking van het Purmermeer met behulp van poldermolens in het eerste kwart van de zeventiende eeuw. Nu zorgen drie elektrische gemalen er voor dat de inwoners van de Purmer droge voeten houden. 

Maak kennis met de locaties waar ooit prachtige buitenplaatsen stonden zoals kasteel Ilpenstein en Wolffenhoeck waar dichter Joost van den Vondel een graag geziene gast was. Ook kom je langs de kaasfabrieken De Purmer en De Verwachting, waar boeren in de vorige eeuw  hun melk naartoe brachten. Ook lees je over de brand in de kerk in de Purmerbuurt en de huidige kerk die daarvoor in de plaats kwam.
Ooit reed er een trammetje door de Purmer. De tram rijdt al lang niet meer maar het tracé is nog grotendeels herkenbaar in het landschap.

Waterlands Archief en HHNK

De routes zijn ontwikkeld door het Waterlands Archief en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gratis af te halen op diverse locaties in de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend en Waterland waaronder bij de gemeentehuizen, VVV’s, enkele musea en bibliotheken en het Waterlands Archief. Daarnaast zijn de routes digitaal te vinden op onze website Waterland op de kaart:

Fietsroute: Noorden van de Purmer

Fietsroute: Zuiden van de Purmer

Daar vindt u ook printbare versies op A4-formaat. 

Buitenplaats Westwijck stond aan de Westerweg


Zie ook www.waterlandsarchief.nl en https://www.hhnk.nl/purmer-400-jaar