voor Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag (tweede weekend van september) staat dit jaar in het teken van Duurzaamheid. Een mooi thema om bij aan te haken, vindt het Waterlands Archief.

Het Archief zit middenin een groot project waarin de bouwtekeningen uit de collectie worden gedigitaliseerd. Hierdoor worden de dossiers niet alleen duurzaam digitaal bewaard, maar ook gemakkelijk en snel toegankelijk voor wie de tekeningen wil inzien.
Het project is in volle gang en zal naar verwachting in 2025 worden voltooid; dan zullen alle bouwtekeningen van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland (en hun voorgangers), digitaal zijn opgeslagen en online te raadplegen.

In het kader van het thema Duurzaamheid hebben medewerkers van het Waterlands Archief een kort filmpje opgenomen over het digitaliseringsproject. In depot kozen zij drie bouwdossiers uit de gemeente Beemster uit de periodes 1905-1990 en trokken daarmee de Beemster in, om de plekken op te zoeken waar de betrokken huizen gebouwd zijn. Zo kwamen zij onder andere bij de familie Breebaart aan de Middenweg uit.

De bouwtekening op locatie, bij de boerderij van familie Breebaart.

Deze foto is gemaakt tijdens filmopnames bij de familie Breebaart, bij hun uit 1912 daterende boerderij Leeghwater aan de Middenweg. Zoë Oerlemans filmt Suzan en Luc Breebaart, terwijl zij met Migiza Victoriashoop de bouwtekeningen van hun boerderij bekijken.

Er is gefilmd in het archief en op de locaties in Beemster. Het filmpje zal op en rond Monumentendag getoond worden.