De deelnemers aan de wedstrijd, met midden
vooraan de winnaars

Op 1 oktober was het zover. Vanuit heel Vlaanderen en Nederland reisden 34 toegewijde paleografen af naar Het Utrechts Archief om deel te nemen aan de finale van de paleografiewedstrijd Schrift-ure 2022. Zij hadden zich in de digitale voorronde weten te onderscheiden van 91 andere deelnemers en waren door naar de finale. 
Er namen 17 Vlaamse en 17 Nederlandse deelnemers deel aan de finale, van wie 13 jongeren en 21 ouderen. Daarbij was er sprake van grote diversiteit in leeftijd; de jongste deelnemer was 19 jaar oud en de oudste deelnemer was 82.  

De finalisten kregen een veertiende-eeuwse dijkbrief, een zestiende-eeuwse horoscoop en een achttiende-eeuws logboekfragment onder ogen. Iedere tekst moest maar liefst binnen twintig minuten getranscribeerd worden. Dit was geen gemakkelijke taak, maar iedereen hield de moed erin en transcribeerde dapper door, daarbij aangemoedigd door voorzitter Rick de Leeuw. 

En toen volgde het spannendste moment van de dag. Wie werden de kampioen-paleografen van Vlaanderen en Nederland? 
In de leeftijdscategorie onder 26 jaar werd de tweede prijs uitgereikt aan Nicolas Denutte, archiefconsulent bij het stadsarchief van Oudenaarde, met een hoge score van 76,64%. De eerste prijs ging naar Maxim Hoffman, doctoraatstudent aan de Universiteit Gent, met een indrukwekkende score van 78,85%.  
In de categorie 26 en ouder werd de tweede prijs gewonnen door Jean Bastiaensen, medewerker van de gemeente Kalmthout, met een score van maar liefst 84,90%. De eer voor Nederland werd gered door Ed van der Vlist, conservator middeleeuwse handschriften van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij kreeg de eerste prijs uitgereikt met een zeer indrukwekkende score van 87,61%. 

Hardwerkende deelnemers tijdens de wedstrijd