in het Waterlands Archief

Maandag 19 december kwam een groep leerlingen van VWO-5 en hun docenten van het Da Vinci College (Purmerend) op bezoek bij het Waterlands Archief. Voor hun eindexamen is het maken van een profielwerkstuk een verplicht onderdeel, en bij het Archief kwamen zij zich oriënteren en voorbereiden.

Aan het werk op de archiefwebsite

Archiefmedewerkers gaven een inleiding over het archief en over profielwerkstukken. Daarna gingen de leerlingen aan de slag met opdrachten over de geschiedenis van Purmerend en omgeving. Daarbij leerden zij onder andere gebruik maken van de website van het Waterlands Archief en het digitale GeschiedenisLokaal, www.geschiedenislokaalwaterland.nl 
Ook gingen zij aan de slag met de bouwtekening van de watertoren van Kwadijk uit 1924. Zo maakten zij kennis met het gebruik van archiefbronnen voor hun onderzoek.

Ondertussen kregen zij in kleine groepjes een korte rondleiding in een van de drie archiefdepots. Daar werden archiefstukken getoond die aansloten bij de onderwerpen uit de opdrachten die zij maakten, over de migrantengeschiedenis van Waterland, de wereldbekende en in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud, de watersnoodramp van 1916 en de Tweede Wereldoorlog. Het programma werd afgesloten met korte pitches waarin zij vertelden over een van de opdrachten die zij hadden gemaakt.

Hopelijk was het een leerzaam bezoek dat bijdraagt aan mooie profielwerkstukken.