Bouwdossiers 1970-1990 gescand

Het digitaliseringsproject van het Waterlands Archief is weer een stap verder. De bouwtekeningen uit de bouwvergunningendossiers van de gemeente Landsmeer 1970-1990 zijn nu  namelijk  via deze website  te raadplegen. Dit betekent een betere toegankelijkheid voor de bouwtekeningen; een bezoek aan het Waterlands Archief is hiervoor dus niet meer nodig.

Steeds meer bouwtekeningen zijn direct op de website van het Waterlands Archief te bekijken en te downloaden. Voordat alle bouwdossiers zijn gedigitaliseerd duurt nog wel even, maar het werk vordert gestaag.

Veel gevraagd

Het Waterlands Archief vindt het belangrijk om veelgevraagde archiefstukken online beschikbaar te stellen. En bouwdossiers zijn nu eenmaal enorm veelgevraagde archiefstukken. Niet alleen particulieren hebben de bouwtekeningen nodig voor bijvoorbeeld het aanvragen van een nieuwe vergunning, maar ook gemeenteambtenaren gebruiken ze vaak voor hun werk. Daarom hebben Archief, gemeenten en digitaliseringsspecialist in 2019 de handen ineengeslagen voor de realisering van het (gefaseerd) digitaliseren van alle bouwdossiers die worden bewaard bij het Waterlands Archief. Al eerder kwamen de bouwtekeningen van Wormerland en voorgangers (1905-2000), Zeevang (2001-2015), en Beemster (1970-1990) online beschikbaar. 

Een kilometer archief

In totaal gaat het om de digitalisering van ruim een kilometer  bouwvergunningendossiers. Daarvan is nu ongeveer 270 m (ongeveer 5,4 terabytes) gerealiseerd. Het is een groot project waarbij de dossiers eerst handmatig, één voor één moeten worden gecontroleerd en scan-klaar gemaakt. Vervolgens scant een gespecialiseerd bedrijf de dossiers. De laatste stap is het plaatsen van de scans in het e-Depot en archiefsysteem van het Waterlands Archief. De bouwtekeningen zijn dan online te bereiken.
Vanwege privacyredenen zijn de aanvraag van de bouwvergunning en het besluit zelf, waarop naam en adres van de aanvrager, wel digitaal beschikbaar, maar alleen op de studiezaal van het Waterlands Archief te raadplegen.

Planning

In de planning zullen de bouwvergunningendossiers van Zeevang (1970-2000) en Edam-Volendam (1990-2010) als volgende nog in de loop van 2023 digitaal beschikbaar komen, gevolgd door die van de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer in de periode 2023-2025. Houd daarom de website van het Waterlands Archief in de gaten voor updates!