
In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd.


In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd.

In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd.

In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd.

In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd.

In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd. Architect/aannemer: B.K. Danhof Oorspronkelijke functie: winkel met woning. De linkerzijgevel van het pand dateert uit de 17e of 18e eeuw. De voorgevel en het interieur dateren uit 1913. Het pand is een ontwerp van B.K. Danhof, architect uit Purmerend. Het werd gebouwd door aannemer Groot uit Middenbeemster in opdracht van de firma De Jong en Eilander uit Purmerend en Hoorn. Het pand is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. Het is een goedvoorbeeld van een gaaf bewaard gebleven art- nouveau winkelpand uit het eerste kwart van de 20e eeuw. Door de opvallende winkelpui en het bijzondere winkelinterieur met galerij heeft het pand ook zeldzaamheidswaarde (Ontleend aan de website www.Erfgoed Purmerend).

-De Peperstraat hoort samen met de Hoogstraat en de Gouw tot de oudste straten van de stad. Al in de twaalfde eeuw moet deze route ontstaan zijn of misschien nog eerder. Vanuit het dorp Purmer (nu Purmerland) vond men noordwaarts aan het einde (Purmereijnde) een goede visstek in het water de Where. Omdat deze plek in het rietland uitkwam en die rietsoort peper werd genoemd, is de naam Peperstraat geboren. In de 19de eeuw is de Peperstraat een vrij gegoede straat geweest, dat is te zien aan de gevels, die groter en monumentaler zijn als in de andere straten. Van oudsher kende de Peperstraat ook meer winkelpanden en maar enkele woningen (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).




boven museum van Cor Wim de Jong


-De Hoogstraat gaat van de Nieuwstraat naar de Kaasmarkt en maakte vroeger deel uit van de noord – zuid route. Vanaf de Gouw ging men over het water van het Zuydeynt, na de demping Nieuwstraat genaamd, en kwam zo in de Hoogstraat. Op oude kaarten wordt Hooghstraat geschreven. Vanaf de Purmerlandergouw (de Gouw) gaat men “omhoog” naar het Marcktvelt (Kaasmarkt), die zo’n meter hoger ligt. Vandaar de naam. Voor 1950 bestond de helft van de Hoogstraat uit woningen. Van 1950 tot 1975 zijn alle woningen omgebouwd tot winkels en veel achterliggende tuinen zijn gebruikt om de winkelruimten te vergroten (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”)



1913. Voor Purmerend een zeldzaam art nouveau winkelpand.




-De kruising Hoogstraat, Peperstraat, Breedstraat en Padjedijk werd omstreeks 1570 “De Steenenbrugh” genoemd. Van een plein was toen nog geen sprake. Toen er behoefte kwam aan pleinruimte voor de markt middenin de stad, zijn er aan weerszijden van het Padjedijk enkele huizen gesloopt. Hierdoor ontstond een marktruimte, die al gauw “’t Marcktvelt” werd genoemd. Nadat in 1612 de Beemster is drooggemaakt begon de markt snel te groeien. Om het Marcktvelt te vergroten is in 1633 met vijselaarskunst dit stadhuis zo’n 10 meter achteruit gezet, door erachter in de Peperstraat enkele huizen te slopen. Op het hierdoor ontstane plein werd kaasmarkt gehouden. Nadat in 1850 de toenmalige Grote Kerk wegens bouwvalligheid moest worden gesloopt is een nieuwe veel kleinere kerk gebouwd, waardoor opnieuw veel pleinruimte voor de markt ontstond. Zo zien we door de eeuwen heen een fraai stadsplein ontstaan. In verschillende panden rondom de Kaasmarkt zijn door het marktgebeuren koffiehuizen en cafés ontstaan, waarvan de meesten zijn veranderd in winkels (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).



Midden achter: tankstation Fina.
Links: Motor Purmerend.
