xxx
Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hier kunt u zoeken in de online beeldbank (collectie foto's, prenten, kaarten en dergelijke) van het Waterlands Archief. Zoekresultaten kunt u verder verfijnen met de filters op uiterlijke vorm, plaats/straat en vervaardiger. 
Veel afbeeldingen kunt u kosteloos downloaden voor eigen gebruik. Voor hergebruik van afbeeldingen en auteursrechten, lees hier meer.

beacon
65.988 afbeeldingen
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 7
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001008524 Kinderen komen uit school.
Datering:
1989
Datum vervaardiging:
ca. 1989
Uiterlijke vorm:
Foto's
Vervaardiger:
Bruijn, Rob
Adres:
Purmerend - Dotterbloem
Purmerend - Wijk: Gors
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001004052 Tilburyplein
Datering:
1984
Datum vervaardiging:
ca. 1984
Uiterlijke vorm:
Foto's
Adres:
Purmerend - Tilburyplein
Purmerend - Wijk: Purmer
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001003914 Purmerwerf. , later de antiekhandel De Schuur, van de familie Hop
Datering:
1961
Datum vervaardiging:
ca. 1961
Uiterlijke vorm:
Foto's
Adres:
Purmerend - Purmerweg 94
Notabene:
De eerste steen van dit gebouw werd gelegd door Jan Maijer Fz. oud 3 jaren 28 juli 1880.
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001003917 Industriegebied Purmerweg in ontwikkeling. Vleeswarenbedrijf De Bruin en zonen.
Datering:
1962
Datum vervaardiging:
10 mei 1962
Uiterlijke vorm:
Foto's
Adres:
Purmerend - Purmerweg 43
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001006983 Papierfabriek van Van Gelder Zonen in Wormer.
In het dagblad van de Zaanstreek onder de rubriek Stad & Streek van zaterdag 21 november 1992 en in een kalender van M.B.T.Z. uit 1970 staat bovenste foto afgebeeld. Links op de foto was de voormalige kolencentrale. In het midden is de overkapping, waar de cellulose uit de dekschuiten naar boven werd gehaald.
Rechts nog de schoorsteen van de stoommachine en rechts vooraan de parkeergarages. Alles is afgebroken, alleen de 2 villa’s zijn overgebleven en zijn op het fabrieksterrein huizen gebouwd en naar de namen, die in de fabriek werden gebruikt, zoals waaier, kalander, vernoemd zijn.
Uiterlijke vorm:
Foto's
Vervaardiger:
Broerse, J.
Adres:
Wormer - Zaandammerpad
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001006592 Knollendammerstraat 154. Dit is het voormalig kantoor van bouwbedrijf Floris, die nu verhuisd is naar Wormerveer.
Uiterlijke vorm:
Foto's
Adres:
Wormer - Knollendammerstraat 154
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001006275 Op deze foto staat de boerderij van Maarten, later Jo Koelemeijer.
Zie foto in Jaarboek 2009 op pag. 75 van het Historisch Genootschap Wormer.
Bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed staat deze
Boerderij onder nr. 187.883
Uiterlijke vorm:
Foto's
Adres:
Wormer - Dorpsstraat 182 /184
 
 
 
 
 
Inventaris
Andere forten en inundatie werken aan de noordzijde van de Stelling van Amsterdam
901 Fort Jisperweg
Foto's en documentatie van na 1950
Tekening
759 Fort Jisperweg, plattegrond en nummering van de lokalen
Datering:
1913, 2011
Buurt of wijk:
Stelling Amsterdam, noordelijk deel forten in de Beemster
Straat:
Zuiddijk
Huisnummer:
14
Plaats:
Westbeemster
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001010335 Verschonen van de zandbak.
Twee kleuters zitten op de rand van de zandbak.
Tussen de woningen aan de Westland en Koggenland, achteraan op de foto richting Delfland
Datering:
1994
Datum vervaardiging:
11 mei 1994
Uiterlijke vorm:
Foto's
Vervaardiger:
Marco Bakker
Adres:
Purmerend - Wijk: Purmer
Purmerend - Koggenland
-
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0155 bouw C en A Willem Eggert centrum
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0154 De wekelijkse varkensmarkt is in de tachtiger jaren opgeheven vanwege de varkenspest. De vrijgekomen ruimte werd ingenomen door de eveneens op dinsdag plaatsvindende warenmarkt.
Kerstshow
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0143 Onder oud-Purmerenders meer bekend als de Varkensmarkt. In de 15de eeuw was deze straat de oostelijke stadsgracht. Begin 16de eeuw is aan de oostkant van deze gracht een klooster ontstaan met de naam Wateringen, dat na de reformatie in 1638 tot een weeshuis werd ingericht. Vandaar kreeg de gracht de naam Weeshuijsburgwal. Het tweede deel van deze gracht dat liep tot aan de Nieuwstraat, toen de Zuijdeijnder Gracht en heette de “Vijfhuijsen” en dat zullen mogelijk ook de laatste vijf huizen aan de oostzijde geweest zijn. Aan de westzijde van deze gracht was geen bebouwing, want dit waren de tuintjes achter de huizen op de Bultstraat. In 1862 is het eerste deel van de Weeshuysburgwal gedempt en werd de naam van deze nieuwe straat naar de stichter van onze stad genoemd “Willem Eggertstraat”. Zeven jaar later volgde het tweede deel, dus de Vijfhuysen tot aan de Nieuwstraat. Er ontstond een mooie brede straat waarop markt kon worden gehouden. Langs de Willem Eggertstraat waren ook weer vele dinsdaghuizen gevestigd, café’s / koffiehuizen, die rondom elke markt niet ontbraken. Enkele namen zijn “De Dordmunder Quelle” en “Prins Hendrik”. Later is op deze plaats een Hervormd verenigingsgebouw geplaatst met de naam “De Ark”. Rond 1965 ontstonden er plannen om achter de Strada in de Zuidersteeg een uitbreiding van dit winkelcentrum te realiseren. Dit pakte in de loop der jaren drastisch uit en het hele gebied omgrensd door de Zuidersteeg, Schoolsteeg, Weeshuissteeg, Koestraat en Nieuwstraat werd een prooi van de vernieuwingsdrift. Uitgezonderd bleef het Weeshuis, dat gespaard bleef omdat het een monument was. Zo verdween de Willem Eggertstraat tussen de Weeshuissteeg en de Nieuwstraat (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
links Josje Marees rechts Jaap Marees
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0141 Onder oud-Purmerenders meer bekend als de Varkensmarkt. In de 15de eeuw was deze straat de oostelijke stadsgracht. Begin 16de eeuw is aan de oostkant van deze gracht een klooster ontstaan met de naam Wateringen, dat na de reformatie in 1638 tot een weeshuis werd ingericht. Vandaar kreeg de gracht de naam Weeshuijsburgwal. Het tweede deel van deze gracht dat liep tot aan de Nieuwstraat, toen de Zuijdeijnder Gracht en heette de “Vijfhuijsen” en dat zullen mogelijk ook de laatste vijf huizen aan de oostzijde geweest zijn. Aan de westzijde van deze gracht was geen bebouwing, want dit waren de tuintjes achter de huizen op de Bultstraat. In 1862 is het eerste deel van de Weeshuysburgwal gedempt en werd de naam van deze nieuwe straat naar de stichter van onze stad genoemd “Willem Eggertstraat”. Zeven jaar later volgde het tweede deel, dus de Vijfhuysen tot aan de Nieuwstraat. Er ontstond een mooie brede straat waarop markt kon worden gehouden. Langs de Willem Eggertstraat waren ook weer vele dinsdaghuizen gevestigd, café’s / koffiehuizen, die rondom elke markt niet ontbraken. Enkele namen zijn “De Dordmunder Quelle” en “Prins Hendrik”. Later is op deze plaats een Hervormd verenigingsgebouw geplaatst met de naam “De Ark”. Rond 1965 ontstonden er plannen om achter de Strada in de Zuidersteeg een uitbreiding van dit winkelcentrum te realiseren. Dit pakte in de loop der jaren drastisch uit en het hele gebied omgrensd door de Zuidersteeg, Schoolsteeg, Weeshuissteeg, Koestraat en Nieuwstraat werd een prooi van de vernieuwingsdrift. Uitgezonderd bleef het Weeshuis, dat gespaard bleef omdat het een monument was. Zo verdween de Willem Eggertstraat tussen de Weeshuissteeg en de Nieuwstraat (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Nelly Kersloot en Nel Hooyberg 1938
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Bouw en oplevering van het fort bij Spijkerboor ,1886 - 1913
Waterkelders
Oostvleugel waterkelder onder de zaal met muurschilderingen.
Aan de keelzijde van de waterkelder is een bak aanwezig die waarschijnlijk dient als zandopvang. Onder deze zandopvang zit een rechthoekige opening welke is afgesloten met een rooster.
Twee gietijzeren buizen komen met een haakse bocht uit de wand en eindigen 20 cm boven de vloer.
Tekening
148 Tekening met de maten van de waterkelder Oostvleugel, positie pijp openingen.
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0109 Onder oud-Purmerenders meer bekend als de Varkensmarkt. In de 15de eeuw was deze straat de oostelijke stadsgracht. Begin 16de eeuw is aan de oostkant van deze gracht een klooster ontstaan met de naam Wateringen, dat na de reformatie in 1638 tot een weeshuis werd ingericht. Vandaar kreeg de gracht de naam Weeshuijsburgwal. Het tweede deel van deze gracht dat liep tot aan de Nieuwstraat, toen de Zuijdeijnder Gracht en heette de “Vijfhuijsen” en dat zullen mogelijk ook de laatste vijf huizen aan de oostzijde geweest zijn. Aan de westzijde van deze gracht was geen bebouwing, want dit waren de tuintjes achter de huizen op de Bultstraat. In 1862 is het eerste deel van de Weeshuysburgwal gedempt en werd de naam van deze nieuwe straat naar de stichter van onze stad genoemd “Willem Eggertstraat”. Zeven jaar later volgde het tweede deel, dus de Vijfhuysen tot aan de Nieuwstraat. Er ontstond een mooie brede straat waarop markt kon worden gehouden. Langs de Willem Eggertstraat waren ook weer vele dinsdaghuizen gevestigd, café’s / koffiehuizen, die rondom elke markt niet ontbraken. Enkele namen zijn “De Dordmunder Quelle” en “Prins Hendrik”. Later is op deze plaats een Hervormd verenigingsgebouw geplaatst met de naam “De Ark”. Rond 1965 ontstonden er plannen om achter de Strada in de Zuidersteeg een uitbreiding van dit winkelcentrum te realiseren. Dit pakte in de loop der jaren drastisch uit en het hele gebied omgrensd door de Zuidersteeg, Schoolsteeg, Weeshuissteeg, Koestraat en Nieuwstraat werd een prooi van de vernieuwingsdrift. Uitgezonderd bleef het Weeshuis, dat gespaard bleef omdat het een monument was. Zo verdween de Willem Eggertstraat tussen de Weeshuissteeg en de Nieuwstraat (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
mevr Stam-Limburg met Ellen
in het midden pastoor Daems
1949
Datering:
1949
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0108 Onder oud-Purmerenders meer bekend als de Varkensmarkt. In de 15de eeuw was deze straat de oostelijke stadsgracht. Begin 16de eeuw is aan de oostkant van deze gracht een klooster ontstaan met de naam Wateringen, dat na de reformatie in 1638 tot een weeshuis werd ingericht. Vandaar kreeg de gracht de naam Weeshuijsburgwal. Het tweede deel van deze gracht dat liep tot aan de Nieuwstraat, toen de Zuijdeijnder Gracht en heette de “Vijfhuijsen” en dat zullen mogelijk ook de laatste vijf huizen aan de oostzijde geweest zijn. Aan de westzijde van deze gracht was geen bebouwing, want dit waren de tuintjes achter de huizen op de Bultstraat. In 1862 is het eerste deel van de Weeshuysburgwal gedempt en werd de naam van deze nieuwe straat naar de stichter van onze stad genoemd “Willem Eggertstraat”. Zeven jaar later volgde het tweede deel, dus de Vijfhuysen tot aan de Nieuwstraat. Er ontstond een mooie brede straat waarop markt kon worden gehouden. Langs de Willem Eggertstraat waren ook weer vele dinsdaghuizen gevestigd, café’s / koffiehuizen, die rondom elke markt niet ontbraken. Enkele namen zijn “De Dordmunder Quelle” en “Prins Hendrik”. Later is op deze plaats een Hervormd verenigingsgebouw geplaatst met de naam “De Ark”. Rond 1965 ontstonden er plannen om achter de Strada in de Zuidersteeg een uitbreiding van dit winkelcentrum te realiseren. Dit pakte in de loop der jaren drastisch uit en het hele gebied omgrensd door de Zuidersteeg, Schoolsteeg, Weeshuissteeg, Koestraat en Nieuwstraat werd een prooi van de vernieuwingsdrift. Uitgezonderd bleef het Weeshuis, dat gespaard bleef omdat het een monument was. Zo verdween de Willem Eggertstraat tussen de Weeshuissteeg en de Nieuwstraat (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
2 de van rechts mevr Stam-Limburg
rechts mevr Schoorl

1949
Datering:
1949
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000086_0105 cafe (Buikie)Baan hoek Willem Eggertstraat -Weeshuissteeg
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Willem Eggertstraat
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001004122 De Heer H.C. Oud metselt de eerste steen voor de huizen van de werkmansvereniging"Vooruit".
Datering:
29-07-1902
Uiterlijke vorm:
Foto's
Adres:
Purmerend - Vooruitstraat
 
 
 
 
 
Inventaris
Natuurmonument ,1991 -
Natuur in en om het fort
Foto
3755 Oorspronkelijke duinplant die mee is gekomen met het zand uit Schoorl waarmee het fort is bedekt.
Datum vervaardiging:
2021
Fotograaf:
Jaco Diemeer
Titel:
Blauw-walstro
Deelcollectie:
Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor
Adres:
Beemster - Westdijk (Westbeemster) 46
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT003003668 Foto: De Landsmeerse beroepsvisser Piet Hartog ( links op de foto) aan het werk.
Datering:
ca. 1989
Uiterlijke vorm:
Foto's
Vervaardiger:
Bruijn, Rob
Persoon op afbeelding:
Piet Hartog
Adres:
Landsmeer
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
CNdG-0002 Familie de Gooijer heeft die dag Rotterdam bezocht ca. 1932
V.l.n.r.: Piet de Gooijer (alias de Koet, 1872), Tijmetje de Gooijer (1917) en IJtje de Gooijer-Volger (1877).
Op de vrachtwagendeur staat geschreven: DE GOOIJER’S BRANDSTOFFEN WORMER
DORPSSTR. 422, TEL. 3
Datering:
ca. 1932
Uiterlijke vorm:
Foto's
Persoon op afbeelding:
Pieter de Gooijer
IJtje de Gooijer-Volger
Tijmetje de Gooijer
Deelcollectie:
N. de Gooijer
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Foto
609 Luchtfoto fort bij Spijkerboor.
Op de foto berust auteursrecht en kan daarom niet vrij worden getoond.
Datum vervaardiging:
1977
Deelcollectie:
Vrijwilligers fort bij Spijkerboor
 
 
 
 
 
Inventaris
Opslag en ander gebruik van het fort ,1953 - 1985
Foto
604 Twee luchtfoto's gemaakt door Rijkspolitie dienst Luchtvaart - Luchtfotografie. In de "barakken" is het IPA huis gevestigd. Recreatie woningen t.b.v. de International Police Association. De foto's tonen erg goed het voorterrein en op één foto is een deel van de zendmast op het dak van het fort te zien.
Datering:
ca. 1970
Titel:
Luchtfoto's van het IPA huis bij het fort
Deelcollectie:
Vrijwilligers groep fort bij Spijkerboor. Stelling Amsterdam, noordelijk deel.
Adres:
Beemster - Westdijk (Westbeemster) 46
Notabene:
Scans van de foto's zijn in 2020 verkregen van G. Heikens:
'uit nalatenschap' van mijn vader gekregen. Achterop staat een stempel van Rijkspolitie dienst Luchtvaart Luchtfotografie. Nummers 528 76 en 529 76 (wellicht is 76 het jaar?).
Mijn vader werkte bij de Rijkspolitie en was jarenlang nauw betrokken bij de oprichting van het IPA huis in de woningen, zichtbaar op de foto's, en hij is met anderen jarenlang 'beheerder' geweest.
Ik vermoed dat zijn betrokkenheid bij de IPA (International Police Association) de link is met de foto's.
 
 
 
 
 
Inventaris
Opslag en ander gebruik van het fort ,1953 - 1985
Foto
600 Luchtopname fort Spijkerboor foto, vanaf het westelijk deel genomen
Datum vervaardiging:
1985 ca
Deelcollectie:
Vrijwilligers groep fort bij Spijkerboor. Stelling Amsterdam, noordelijk deel.
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Opslag en ander gebruik van het fort ,1953 - 1985
Tekening
610-2 kokerschietbaan bij fort bij Spijkerboor.
Hier twee tekeningen de volledige bouwvergunning zit in het bouwvergunningen archief van de gemeente Beemster toegangsnr. 1138 inventaris nr. 2111
 
 
 
Pagina: 7
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten