xxx
Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Hier kunt u zoeken in de online beeldbank (collectie foto's, prenten, kaarten en dergelijke) van het Waterlands Archief. Zoekresultaten kunt u verder verfijnen met de filters op uiterlijke vorm, plaats/straat en vervaardiger. 
Veel afbeeldingen kunt u kosteloos downloaden voor eigen gebruik. Voor hergebruik van afbeeldingen en auteursrechten, lees hier meer.

Filter: Koemarktx
beacon
152 zoekresultaten
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 3
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000045_0069 Rondom de hele Koemarkt zijn nu veel uitgaans- en eetgelegenheden te vinden. Vroeger waren dit bijna allemaal zogenoemde “Dinsdaghuizen”, omdat dit cafés en koffiehuizen waren die vrijwel alleen op dinsdag geopend waren. Die marktcafés waren nodig voor afrekening. Als op de markt tijdens het handjeklap het woord “geluk” klonk, was de koop rond. Daarna zocht men een koffiehuis/café op om onder het genot van een borrel af te rekenen. Dat ging altijd met contant geld, hoe hoog de bedragen ook waren. En de verkoper, degene die het geld ontving, betaalde het drankje. (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”). Kastelijn Symon Bakker in het Vergulde Paardshoofd.Koemarkt 26.
Datering:
1980
Datum vervaardiging:
omstreeks
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Koemarkt
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000045_0023 Gemeentemonument. Datering: 18e eeuw Bouwstijl: niet bekend Architect/aannemer: niet bekend Oorspronkelijke functie: stadsherberg met stalhouderij. De Doele was oorspronkelijk een stadsherberg met stalhouderij. De eerste bebouwing op deze plaats stamt uit 1650. Deze is later afgebroken om plaats te maken voor de bebouwing die er nu nog staat. Het als rijksmonument beschermde hoge noordoostelijke gedeelte (Koemarkt nr. 58) is 18e-eeuws, net als het achterliggende linker gedeelte van de laagbouw (tot aan de ingang). Voor het overige dateert de laagbouw uit 1894-1895. De onderste helft van de kap tussen de ingang en het hoge noordelijke gedeelte is vermoedelijk 18e-eeuws. In het jongere bovenste gedeelte heeft de zolderverdieping een middengang, met in beide wanden vier deuren. Daarachter bevinden zich de voormalige logementkamertjes. Hier overnachtten boeren de nacht voorafgaand aan de dinsdagse koemarkt. Boeren konden hier hun paarden en rijtuigen stallen. Voor de Doele lag het zogeheten Groendeel, in de 18e eeuw gebruikt als exercitieterrein voor de schutterij. De schutters zullen de Doele ook gebruikt hebben als oefenruimte en voor hun schuttersfeesten maar De Doele was in de eerste plaats een etablissement waar bijeenkomsten met hooggeplaatste personen plaatsvonden. De Doele is van algemeen belang uit architectuur-en cultuurhistorisch oogpunt. Het is een goed voorbeeld van een grotendeels gaaf bewaard gebleven stadslogement uit de 18e en het laatste kwart van de 19e eeuw. Daarnaast heeft het pand grote stedenbouwkundige waarde door zijn beeldbepalende ligging aan de Koemarkt (Ontleend aan de website www.Erfgoed Purmerend).
Thans (2020) in gebruik als Wok-restaurant.
Datering:
1970
Datum vervaardiging:
omstreeks
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Koemarkt
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000045_0058 Rondom de hele Koemarkt zijn nu veel uitgaans- en eetgelegenheden te vinden. Vroeger waren dit bijna allemaal zogenoemde “Dinsdaghuizen”, omdat dit cafés en koffiehuizen waren die vrijwel alleen op dinsdag geopend waren. Die marktcafés waren nodig voor afrekening. Als op de markt tijdens het handjeklap het woord “geluk” klonk, was de koop rond. Daarna zocht men een koffiehuis/café op om onder het genot van een borrel af te rekenen. Dat ging altijd met contant geld, hoe hoog de bedragen ook waren. En de verkoper, degene die het geld ontving, betaalde het drankje. (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”). Koemarkt 35
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Koemarkt
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000045_0093 Rondom de hele Koemarkt zijn nu veel uitgaans- en eetgelegenheden te vinden. Vroeger waren dit bijna allemaal zogenoemde “Dinsdaghuizen”, omdat dit cafés en koffiehuizen waren die vrijwel alleen op dinsdag geopend waren. Die marktcafés waren nodig voor afrekening. Als op de markt tijdens het handjeklap het woord “geluk” klonk, was de koop rond. Daarna zocht men een koffiehuis/café op om onder het genot van een borrel af te rekenen. Dat ging altijd met contant geld, hoe hoog de bedragen ook waren. En de verkoper, degene die het geld ontving, betaalde het drankje. (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).Firma Arie Smitt handel in landbouwgereedschappen.
Datering:
1975
Datum vervaardiging:
omstreeks
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Koemarkt
 
 
 
Pagina: 3
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten