
https://www.purmerendsverleden.nl/stelling-van-amsterdam/



In het gemeentearchief zijn drie declaraties terug te vinden van Jb. v. Twisk met de namen van drie militaire die zijn ingekwartierd. Helaas kloppen de voorletters Jb. van Twisk op de declaraties niet met de A. op de foto. Is Jb. dezelfde als A.? Dat moet nog worden uitgezocht
Hillebrand, Fort Nekkerweg. Pol v. d., Fort Middenweg. Zwolsman, fort niet vermeld.
De foto's zijn in een lichte resolutie gevonden op internet. De originele foto's zijn in bezit van Rene Ros, auteur van de stelling van Amsterdam.
Plak deze link in uw browser http://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/auteur/index.php



Van de appellijst, kopie in bezit bij Historisch Beemster, blijkt dat Wilm Wouters (reg.nr. 15) in cel 6 gevangen zit samen met de maker van het schilderij J. v. Meurs (reg. nr. 4).



Adres: Westdijk 46 te Spijkerboor.


Door de kringenwet is er langs de Stelling nauwelijks gebouwd en nieuwe spoor- en autowegen moesten juist langs de forten komen te liggen. De Stelling is in 1996 geplaatst op de Lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.
Het fort aan de Nekkerweg werd in pas 1912 opgeleverd. En het kreeg vrijwel direct daarna al een andere bestemming. In 1918 werd het in gebruik genomen als militaire gevangenis. In de periode daarna hebben hier vooral veel dienstweigeraars hun straf uitgezeten. Van het oorspronkelijke interieur van het fort is vrijwel niets over. Wel zijn de betonnen mitrailleuropstellingen op de frontwal redelijk intact gebleven alsmede de fortwachterswoning.


*Inzet van artillerie bedoelt om vijandelijke kanonnen uit te schakelen. Anders gezegd een artillerie duel aan te gaan.
De kanonnen in de hefkoepels van de forten waren bedoeld om op kortere afstand infanterie uit te schakelen. Zie de website stelling van Amsterdam over de bewapening van de forten in 1910. Kopieer de link
http://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/documenten/bewapening/index.php

Het Fort bij Edam, zoals het officieel heet, maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van deze stelling. Het fort heeft 255 officieren en manschappen gehuisvest en een bewapening bestaande uit vijf kanonnen en negen mitrailleurs. Hoofdtaak van het Fort bij Edam was de bescherming van de regio Amsterdam tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. Essentieel onderdeel van die verdediging was tevens het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam. De Stelling van Amsterdam is in 1996 geplaatst op de Lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.
Het maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, die tussen ongeveer 1880 en 1920 werd aangelegd als verdedigingsgordel rond de hoofdstad. In 1946 is het fort geschikt gemaakt als Kamp van Bewaring. In 1951 is er een kokerschietbaan gekomen voor de Nationale Reserve. Van 1948 tot 1980 is het een opslagplaats geweest voor onbruikbaar gemaakte handvuurwapens. In 2001 is de renovatie gestart door de Stichting Herstelling.




(Monnickendam) en de nieuwe stormdeur met toldeur (Edam)
inundatiemiddelen voor de Stelling van Amsterdam. Eenig blad



Dit was de verdedigingslinie uit 1805-1810 als de voorloper van de stelling van Amsterdam