xxx
Uw zoekacties: Rijwiel handel /fabriek C.D. van den Hoorn Weerwal D-100.De ...

Beeldbank

Hier kunt u zoeken in de online beeldbank (collectie foto's, prenten, kaarten en dergelijke) van het Waterlands Archief. Zoekresultaten kunt u verder verfijnen met de filters op uiterlijke vorm, plaats/straat en vervaardiger. 
Veel afbeeldingen kunt u kosteloos downloaden voor eigen gebruik. Voor hergebruik van afbeeldingen en auteursrechten, lees hier meer.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP002000204_0059 Rijwiel handel /fabriek C.D. van den Hoorn Weerwal D-100.
De Weerwal is samen met de Oude Vismarkt de oudste kade van onze stad langs de Where en ontstaan kort na 1560, na aanplemping van de Whereoever. De Weerwal is het oevergedeelte tussen de Peperstraat en de Kolkstraat langs het water de Where, dat in 1965 is gedempt. Maar op het gedeelte tussen de Weerwal en de Kerkstraat is uit archeologisch onderzoek gebleken, dat op deze plek Purmereijnde al in de 12de eeuw moet zijn ontstaan. Aan de Weerwal de vier stegen vanuit de Kerkstraat. De smalste was de Kerksteeg of wel de Verlengde Kerksteeg. Hier konden net vaatjes bier doorheen gerold worden, die bestemd waren voor café “De Roemer”, dat hier op deze hoek gevestigd was, maar deze steeg is er niet meer. De anderen zijn de Gasthuissteeg, de Koningsteeg (vroeger Harmanussteeg) en de Kuipersteeg. Op het eerste deel van de Weerwal, bij de Peperstraat werd in de 15de 16de en 17de eeuw vismarkt gehouden in gerookte, gedroogde en gezouten vis. Verder was er veel nering langs de kade, waar regelmatig beurtschippers aanmeerden (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Purmerend - Weerwal
 
 
 
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten