WAT001016441 Foto: Sjaak Strooper in zijn komkommerkas, waar hij sinds vier jaar op steenwol teelt.
Van alle in Nederland geteelde tomaten, paprika's, komkommers en aubergines groeit zo'n tachtig a negentig procent op steenwol. In de sierteelt ligt dat percentage nog een stuk lager, maar ook daar blijkt dit voedingsmilieu in steeds meer gevallen toepasbaar te zijn. Steenwol is een natuurlijk product dat wordt vervaardigd uit basalt. Het Landbouwschap moedigt het gebruik van steenwoldekens in de glastuinbouw aan. Niet onterecht het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen kan met de teelt op steenwol fors worden teruggedrongen. De planten krijgen hun voeding en bestrijdingsmiddelen met het gietwater toegediend. In de substraatteelt, waarvan de teelt op steenwol deel uitmaakt, zijn de voedingsstoffen exacter te doseren. Er zijn dan ook lang niet zoveel meststoffen nodig, als in de traditionele teelt op een boden van zand of klei. Grondontsmettingsmiddelen zijn niet meer nodig, want wanneer.de dekens te veel ziektekiemen bevatten, verschoont de tuinder het bedje voor de plantjes. De oude dekens verwijdert hij.