
Even verder kwamen nog twee huisjes te staan, waarin nog gewoond hebben: de ouders van Paulus Tol en de familie Plat 'Dibbes'.
In de eerder genoemde drie huisjes woonden o.a. de familie Buijs 'Wieske', Steur de 'Schien' en de familie Jonk 'Vracht'. Voor hen werden ze ook nog bewoond door de ouders van Jannig 'van de Schien' en de ouders van Kees Jonk 'van Jonker'.
Tussen de beide blokken huizen stond nog een los huisje, apart gebouwd op zijn eigen voeting. Daarin woonde een zekere Verhagen. Waar de goeie man uiteindelijk is gebleven, is mij (schrijver Kees Bootsman) onbekend. Het huisje werd bouwvallig en was dan ook het eerste pandje dat viel onder de slopershamer.


Hij bouwde in de kerk een klein orgel, dat in 1782 gereed kwam en tot 1830 in dezelfde staat bleef dienst doen. In de decennia daarna volgden de restauraties elkaar op (1836, 1865 en 1894), tot de firma Flentrop in 1936 een restauratie uitvoerde, waarbij het orgel voorzien werd van twee klavieren en een vrij pedaal: een zeer ingrijpende ombouw. Na de restauratie van het kerkgebouw werd in 1975 besloten om te proberen tot een vorm van reconstructie te komen. Hierdoor is het orgel als historisch instrument weer tot leven gekomen. Adviseur bij deze restauratie was Jan Jongepier. In 1981 kon het orgel weer in gebruik worden genomen. In 2017 is er groot onderhoud gepleegd. Het orgel was behoorlijk vervuild en het pijpwerk behoefde herstelwerkzaamheden. Het pijpwerk is in de werkplaats bij de firma Flentrop waar nodig hersteld(soldeerwerk), de mechanieken en de windvoorziening zijn nagekeken en bijgeregeld en het hele orgel is gereinigd. Het orgel klinkt weer als herboren en de mooie oude klank is weer geheel terug.

Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn verdiensten in het belang van de rooms-katholieke gemeenschap en het rk onderwijs gedurende dertig jaar.

Zie WAT006000562
@opm De hervormde Stolphoevekerk van Volendam.

@opm De hervormde Stolphoevekerk van Volendam.

Uit een Interview met Oud-kerkbestuurder dhr.Bernard Visser
(NNC : woensd. 8 okt. 1975)
Monument bleef voor Gemeente behouden.
Destijds waren, aldus dhr.Visser, die 40 jaar voorzitter en secretaris van het kerkbestuur was, kerk en staat nog niet van elkaar gescheiden. De bouw van een kerk moest dan ook door burgemeesteren van Edam (toen 4 in getal) worden goedgekeurd. In het gemeente-archief van Edam vond hij het officiële verzoek, dat aan de Staten van Holland en West Friesland werd gedaan
'Aan de Edele Mogende Heeren Gecommitteerde Raeden vande Staten van Hollant ende Westfrieslant ende Noorderquartiere. Geven met behoorlijcke reverentie te kennen met consent vande Heeren Burgemeesteren ende Raden der stede Eedam, de inwoonders van Volendam, hoe dat het de voornoemde Heeren Burgemeesteren belieft heeft met kennisse van Uwe Edele Mogende een preek- ende schoolhuys te laten bouwen. Daarvoor goed ook gelieft hebben door Uwe een milde subsidie te verlenen-.
Nadat bouwvergunning en een subsidie ter grootte van 1300 gulden waren gekomen, werden een kerk en school gebouwd door de Hoornse molenmaker Jan Adriaens Jzn Neijing.
Na voltooiing bleken de totale kosten f 1900, te bedragen, zodat burgemeesteren nog een extra subsidie van ƒ 1000, verleenden. Het werd een zgn. 'stolpkerk', die in vorm doet denken aan een Noordhollandse boerderij. Lang werd gedacht dat het de enige kerk was met dit uiterlijk, totdat ook in Zuid Schermer een stolpkerk bleek te staan. In tegenstelling tot de uit hout opgetrokken kerk in Volendam, bleek deze laatste evenwel in steen uitgevoerd.
@opm De hervormde Stolphoevekerk van Volendam.

Voor de sloop van een monument was evenwel een sloopvergunning noodzakelijk. Toen deze vergunning al voor ondertekening in Haarlem klaar lag, werd de kerk bezocht door de Bond van Heemschut, onder leiding van de toenmalige voorzitter, de Heer Wijtema, oudburgemeester van Alkmaar. Toen hij het rozet in het plafond zag, sprak hij de verlossende woorden: -Deze oude jas is mij wel een nieuwe knoop waard!
Een subsidie van ƒ80. 000,- bleek daarna bijna toereikend voor de restauratiekosten, die één ton bleken te bedragen. Een geldaktie van het kerkbestuur leverde de nog ontbrekende middelen op.
In 1954 was de restauratie voltooid en kon de kerk weer in al zijn glorie en eenvoud in gebruik worden genomen.
@opm De hervormde Stolphoevekerk van Volendam.

Jan Schilder ´Het Jagertje´, vissersknecht, geboren op 19-01-1840 to Volendam, overleden op 13-04-1921 te Volendam op 81-jarige leeftijd. Gehuwd op 26-jarige leeftijd op 15-01-1867 to Volendam met de 26-jarige Neeltje Tuyp, geboren op 10-03-1840 te Volendam, overleden op 23-07-1901 to Volendam op 61-jarige leeftijd.
@opm De hervormde Stolphoevekerk van Volendam.

Onderaan de trap zien we de oude waterpomp, die in vroeger jaren een deel van het kerkinkomen verzorgde. Het water uit de regenput werd namelijk in droge perioden aan de omwonenden verkocht, die daar twee centen per emmer voor betaalden. Tijdens kerkdiensten mocht van de pomp geen gebruik worden gemaakt.
Naast de inkomsten uit de waterleverantie werd ook geld gewonnen uit de verhuur van stoelen in de kerk. Je kon een stoel mèt of zonder warme stoof huren. Een stoel alleen kostte ƒ 0, 50, een stoel met stoof ƒ0, 75. Overigens waren de stoelen voor de dames bedoeld; de heren namen plaats in de banken. Dezelfde eiken banken staan nog steeds in de kerk. Tijdens de verbouwing in de jaren vijftig moest een deel vernieuwd worden. Dat gebeurde met grenenhout. Ook het eikenhouten koorhek werd toen gedeeltelijk vernieuwd. Vandaar dat nu zowel banken als koorhek geschilderd zijn.
De preekstoel uit 1658 staat nog steeds op zijn plaats. Op het bod van een aantal antiquairs, die er drie gebeeldhouwde preekstoelen voor in ruil wilden geven, is gelukkig nooit ingegaan.
@opm De hervormde Stolphoevekerk van Volendam.

Stolphoevekerkje in 1658 gebouwd door Adriaen Jansz. Nieng, molenmaker te Hoorn. De kerk was door de Staten van Holland en Westfriesland geschonken aan de hervormden van Volendam.
De eerste preek in het gebouw werd gehouden door ds Petrus Verschaick uit Edam, die in 1656 in deze gemeente was beroepen. Edam kende in die dagen 3 dominees : ds Nicolaas van Galen, ds Joannes Beckuris en ds Petrus Verschaick. Zij preekten om beurten één keer per veertien dagen in Volendam. Volendam bleef dus afhankelijk van Edam. Was er door omstandigheden geen predikant beschikbaar, dan kon in Volendam geen dienst worden gehouden. Opvallend is wel, dat de Ned.Herv.Gemeente Volendam, in tegenstelling tot Edam niet bij de Generale Synode is aangesloten en derhalve een zelfstandig beheer over de kerk voert. Anders dan in Edam kent men in Volendam dan ook geen 'hoofdelijke omslag', maar heeft men sinds enkele jaren een zgn.'vrijwillige bijdrage', die tot nu toe voldoende is gebleken om het gebouw in stand te houden.


Locatie: De Schaapskooi in gebruik door de Rooms-katholieke parochie De Goede Herder in Landsmeer.
Foto: Pater Dolf van Es, te midden van de kinderen van het kinderkoor Sjaloom.




