
De Koemarkt heette vroeger de “Beestenmarckt”. En die beestenmarkt werd sinds 1573 gehouden op de zogenoemde “Cloosterwerff”. Dat is het eerste deel van de huidige Koemarkt vanaf de Dubbele Buurt. In 1380 werd op deze plek een klooster opgericht, dat in 1573 tijdens de reformatie door de geuzen werd verwoest. Op de kaal geslagen vlakte werd de eerste beestenmarkt gehouden. De laatste veemarkt op 26 februari 2008 in de binnenstad betekende het einde voor inrichting van de Koemarkt. De koeperken werden verwijderd en de hekken en bomen werden verplaatst. Hierdoor ontstond een groots evenementenplein. Voor de Doele werden 2 x 2 koeperken gehandhaafd om iets van het verleden zichtbaar te houden. Ter herinnering aan het St. Ursulaklooster zijn in 2011 een vijftal herinneringsplaten tussen de straattegels gelegd (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).Interieur garagebedrijf Ruijs aan de koepoort op de Koemarkt.

De Koemarkt heette vroeger de “Beestenmarckt”. En die beestenmarkt werd sinds 1573 gehouden op de zogenoemde “Cloosterwerff”. Dat is het eerste deel van de huidige Koemarkt vanaf de Dubbele Buurt. In 1380 werd op deze plek een klooster opgericht, dat in 1573 tijdens de reformatie door de geuzen werd verwoest. Op de kaal geslagen vlakte werd de eerste beestenmarkt gehouden. De laatste veemarkt op 26 februari 2008 in de binnenstad betekende het einde voor inrichting van de Koemarkt. De koeperken werden verwijderd en de hekken en bomen werden verplaatst. Hierdoor ontstond een groots evenementenplein. Voor de Doele werden 2 x 2 koeperken gehandhaafd om iets van het verleden zichtbaar te houden. Ter herinnering aan het St. Ursulaklooster zijn in 2011 een vijftal herinneringsplaten tussen de straattegels gelegd (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”)

In dit pand is de rijwielenzaak van Piet de Jongh gevestigd.


-De kruising Hoogstraat, Peperstraat, Breedstraat en Padjedijk werd omstreeks 1570 “De Steenenbrugh” genoemd. Van een plein was toen nog geen sprake. Toen er behoefte kwam aan pleinruimte voor de markt middenin de stad, zijn er aan weerszijden van het Padjedijk enkele huizen gesloopt. Hierdoor ontstond een marktruimte, die al gauw “’t Marcktvelt” werd genoemd. Nadat in 1612 de Beemster is drooggemaakt begon de markt snel te groeien. Om het Marcktvelt te vergroten is in 1633 met vijselaarskunst dit stadhuis zo’n 10 meter achteruit gezet, door erachter in de Peperstraat enkele huizen te slopen. Op het hierdoor ontstane plein werd kaasmarkt gehouden. Nadat in 1850 de toenmalige Grote Kerk wegens bouwvalligheid moest worden gesloopt is een nieuwe veel kleinere kerk gebouwd, waardoor opnieuw veel pleinruimte voor de markt ontstond. Zo zien we door de eeuwen heen een fraai stadsplein ontstaan. In verschillende panden rondom de Kaasmarkt zijn door het marktgebeuren koffiehuizen en cafés ontstaan, waarvan de meesten zijn veranderd in winkels (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).




Rechts het afslaggebouw van veilingvereniging BPO













bodedienst J.Bouwes



De Beemsterburgwal met de oude neerzetloods van BPO gezien vanaf appartementsgebouw Zuidwijck