
De Weerwal is samen met de Oude Vismarkt de oudste kade van onze stad langs de Where en ontstaan kort na 1560, na aanplemping van de Whereoever. De Weerwal is het oevergedeelte tussen de Peperstraat en de Kolkstraat langs het water de Where, dat in 1965 is gedempt. Maar op het gedeelte tussen de Weerwal en de Kerkstraat is uit archeologisch onderzoek gebleken, dat op deze plek Purmereijnde al in de 12de eeuw moet zijn ontstaan. Aan de Weerwal de vier stegen vanuit de Kerkstraat. De smalste was de Kerksteeg of wel de Verlengde Kerksteeg. Hier konden net vaatjes bier doorheen gerold worden, die bestemd waren voor café “De Roemer”, dat hier op deze hoek gevestigd was, maar deze steeg is er niet meer. De anderen zijn de Gasthuissteeg, de Koningsteeg (vroeger Harmanussteeg) en de Kuipersteeg. Op het eerste deel van de Weerwal, bij de Peperstraat werd in de 15de 16de en 17de eeuw vismarkt gehouden in gerookte, gedroogde en gezouten vis. Verder was er veel nering langs de kade, waar regelmatig beurtschippers aanmeerden (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).


















De Koemarkt heette vroeger de “Beestenmarckt”. En die beestenmarkt werd sinds 1573 gehouden op de zogenoemde “Cloosterwerff”. Dat is het eerste deel van de huidige Koemarkt vanaf de Dubbele Buurt. In 1380 werd op deze plek een klooster opgericht, dat in 1573 tijdens de reformatie door de geuzen werd verwoest. Op de kaal geslagen vlakte werd de eerste beestenmarkt gehouden. De laatste veemarkt op 26 februari 2008 in de binnenstad betekende het einde voor inrichting van de Koemarkt. De koeperken werden verwijderd en de hekken en bomen werden verplaatst. Hierdoor ontstond een groots evenementenplein. Voor de Doele werden 2 x 2 koeperken gehandhaafd om iets van het verleden zichtbaar te houden. Ter herinnering aan het St. Ursulaklooster zijn in 2011 een vijftal herinneringsplaten tussen de straattegels gelegd (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).




Achtergrondinformatie: als gevolg van een zware noordwester storm brak in januari 1916 de Waterlandse Zeedijk tussen Monnickendam en Uitdam op verschillende plaatsen door. Het gevolg was dat de hele regio Waterland overstroomde. Op meerdere plaatsen kwam bij vloed één tot anderhalve meter water te staan. In de stad Purmerend kwam alles ten zuiden van de Neckerdijk, Padjedijk, Kaasmarkt, Breedstraat, Dubbele Buurt, Koemarkt, Purmersteenweg en Purmerweg blank te staan. Het heeft enkele maanden geduurd voordat de dijkschade was hersteld.