










Ook sollicitatiebrieven zien er mooier uit zonder allerlei kriebels. En'
als je je eigen handschrift niet meer kan lezen, is het echt ernstig.
Foto: Nanette Oosterwijk geeft een cursus handschriftverbetering aan eerstejaars.



Internationale schakelklas geeft buitenlandse jeugd meer kansen.
„Je probeert Nederlands te geven alsof het een vreemde taal is.
Zoals leerlingen in de eerste klas van het voortgezet onderwijs Engels leren, terwijl ze nog geen idee van die taal hebben." Zo typeert Eelco Taams, coördinator van de internationale
schakelklas van De Koogmolen het leerproces in zijn klas. Taams heeft over het algemeen een goede indruk over het eerste jaar dat de schakelklas in Purmerend heeft gefunctioneerd.

Engels op de basisschool.
D'r zijn wel honderd manieren om 't te geven. Onno Seegers, directeur van de Purmerendse openbare basisschool De Boogschutter, heeft zo zijn eigen manier bedacht.
De leerlingen van groep acht zijn dan ook best trots op de resultaten een internationale schoolkrant met bijdragen uit tien verschillende Europese landen.
Elk halfjaar komt die internationale schoolkrant uit.
Vijf edities hebben de leerlingen van De Boogschutter er inmiddels vervaardigd Onno Seegers is de spin in het internationale web „Een paar jaar geleden bracht een Engelse groep leraren een bezoek aan Purmerend.
Met een van hen, lan Manship, had ik destijds een aardig contact.
En dat contact is gebleven.
Dat leidde op een goede dag tot wat correspondentie met leerlingen van de
Kirklandschool waar hij werkzaam w as en leerlingen van onze school Klassikaal stellen we brieven op tijdens de Engelse les. Omdat hij wat contacten had met scholen in Portugal en Denemarken, ontstond er min of meer het idee met vier landen een schoolkrant te maken.
In december 1990 kwam het eerste exemplaar uit.
Deze week is de vijfde uitgave verschenen.

Heeft hij nooit gewild ook.
Hij moet er niet aan denken dat hij op een feestje met iemand staat te praten die na vijf minuten zegt' jij zit zeer in het onderwijs.'
Toch staat hij al 25 jaar voor de klas. En hij heeft er altijd lol in gehad, nu nog net zoveel als toen hij begon.
Niet in de eerste plaats om kinderen te leren lezen en rekenen, maar om ze te leren leven. Als gelijkwaardige aan z’n leerlingen en dus niet als 'meester'. Want Schopmijer is wars van autoriteit. Altijd geweest. Een echte vrijbuiter.
Schopmeijer (46) groeide op in Amsterdam. Toen hij een jaar of vijftien, zestien was en op de Mulo zat, hadden de meeste van zijn vrienden al een baan, vertelde hij.
Ze moesten ’s ochtends vreselijk vroeg hun bed uit om tegen ze ven uur met een broodtrommeltje achterop naar hun werk te fietsen en zich hele dag te laten commanderen door een baas. Schopmeijer wist één ding zeker:dat nooit.
Hij bedacht dat hij maar beter even op school kon blijven zitten en na de mulo besloot hij de kweekschool te gaan.
Zo was hij in elk geval weer een jaar of vijf onder de pannen en kon hij zijn redelijk zorgeloze estaan nog even voortzetten.
,,Het was dus eigenlijk een negatieve motivatie om in het onderwijs te gaan", redeneert hij.
"Daar kwam natuurlijk wel bij dat ik van mijzelf wist dat ik het harstikke leuk vond om met kinderen om te gaan. Want dat is een absolute vereiste."

Doe mij maar een hangmat tussen de palmbomen.
Dat riep juf Carla Reliveld van de De Graeffschool altijd wanneer buiten de regen op de ruiten kletter.
Maandag kon de juf daadwerkelijk plaatsnemen in een hangmat tussen de palmbomen.
Ondanks dat het prima weer was.
De lerares, vanaf het begin september '86 aan de school in De Purmer-Noord verbonden, vierde namelijk haar vijftigste verjaardag.
De stemming op de De Graefschool maandag is uitgelaten.
Speciaal voor de jarige 'Sara' zingt haar klas, groep vijf en zes een compleet scala aan verjaardag liedjes.
De kinderen joelen terwijl hun juf door leertkracht Leen Kooie wordt voorzien van achtereenvolgens een blinddoek, een tropenhelm en een bananerokje .
Op blikken trommelende en met pannendeksels slaande kinderen leiden de Sara vervolgens naar een voor de school geparkeerde aanhanger, met daarop kunstig gemaakte 'palmbomen', waartussen een hangmat is gespannen.
Dan mag de blinddoek af Juf wordt gesommeerd plaats te nemen in de hangmat.
Na een rondje om de school mag Carla Reliveld van de . hariger af. „Hier wist ik niets van", aldus de verraste jarige. „Maar ik vind het wel erg leuk:"
Feestmuziek. De kinderen mogen na de rondrit nog even doorgaan met feestvieren.
Er wordt volop gedanst op springende Surinaamse muziek. Maar om 10.00 uur beginnen de lessen weer. Behalve voor de klas van Carla Reliveld, die mag zich de rest van de dag nog te buitengaan aan frisdrank en lekkere hapjes.

Hij wilde eigenlijk naar de toneelschool, maar zijn ouders vonden dat maar niks. „Ga jij maar voor de klas staan, daar kun je ook toneelspelen", zei zijn vader.
Foto: Als een vorst werd André de Vries gisterochtend onthaald in de De Graeffschool.
Het schoolorkest deed dat op muzikale wijze.

Op die dag stonden ruim 200 leerlingen bij zijn woning aan het Tedingh van Berkhout- Plantsoen om Luit veel feestelijker naar school te begeleiden. Gezeten in een versierde stoel werd de jubilaris op een wagentje van de gemeentelijk plantsoenendienst door de stad gereden, met in zijn kielzog de vrolijke leerlingen.

( informatie uit de NNC van vrijdag 7 oktober 1988 )

