
Achtergrondinformatie:
Nederlandse Hervormde kerk te Jisp.
De Jisperkerk, een zaalkerk met tongewelf uit 1822, behoort toe aan de Stichting Oude Hollandse Kerken. Deze kerk verving de bouwvallig geworden, laatgotische kerk van 1542. De fraaie kansel, het doophek en de herenbanken stammen uit de 17e eeuw en zijn evenals de grafzerken afkomstig uit de vorige kerk. De grafzerken getuigen van de grote rijkdom van Jisp in de 17e eeuw. Zij dekten de graven van eigenaren van productiemolens, commandeurs van walvisvaarders en burgemeesters. Beroemd zijn de zerken van de Jisper leedzetters, die in de 17e eeuw door botbreuk ontstane vergroeiingen op kundige wijze verhielpen. De Staten van Holland lieten dor een contract uit 1609 gewonde soldaten door hen behandelen. Ook in gebruik als Cultureel Centrum, met vaak concerten en kleine tentoonstellingen. Kerk en historisch belangrijke grafzerkenvloer gerestaureerd 2009-2010, inclusief aanbrenging, binnen het gebouw, van functionelere nevenruimten.
Achtergrondinformatie:
Het Raadhuis te Jisp.
Gebouwd in 1650 op grond dat door de gemeente van de kerk was gekocht. Het Raadhuis draagt het wapen van Jisp (een gouden lepelaar in een blauw veld). De architect van het Raadhuis is nog steeds onbekend. Voor het Raadhuis stond vroeger een “kaeck”(=schandpaal). Op 10 maart 1663 werd hiervoor bij de Baljuw van Kennemerland een verzoek gedaan. Tussen 1851 en 1863 zijn diverse herstel werkzaamheden aan het pand gedaan. Rond 1900 verkeerde het pand in een zodanige toestand dat het ergste moest worden gevreesd. Er werd in de gemeente een commissie gevormd voor een waardige restauratie van het Raadhuis. In 1903 had deze commissie het benodigde bedrag voor restauratie en bestrijding van houtworm (fl 8000,=) bij elkaar.
In 1956 opperde men het Raadhuis grondig te renoveren. In 1963 kwam uiteindelijk de begroting en restauratie rond. Sinds 1948 was