
In het huis waar de vlag uithangt woonde de familie G. Muis-Zijp. Vroeger heette het huis ''Bollekes'' hier sliepen vaak venters en marskramers in het hooi.
Het pand is in 1957 gesloopt.
(informatie; Jisp in Beeld, auteur J. Klopper, Jbz., blz. 109)
Rechts daarnaast Kaasfabriek De Ster. In 1911 kwam in Jisp een echte kaasfabriek, De Ster geheten.
Het was een voor die jaren goed geoutilleerd gebouw.
Klaas Kalf werd de kaasmaker en andere namen uit de Jisper zuivelwereld zijn Willem Deugd, Corn. Kok en Cees v.d. Velde.
In de jaren dertig kwam de fabriek in particuliere handen.
Groot & De Jong nam De Ster over.
Men draaide behoorlijk en de smakelijke gortepap gaf de fabriek bij het publiek bekendheid.
In het voorste gedeelte van de fabriek werd de pap bereid en in de fabriekshal stonden de centrifuges, de kaasbakken, de karnton en een groot vat met karnemelk voor de bezoekers.
Op de zolder waren de rekken, waarop de kazen lagen te rijpen. Achterin het gebouw was het ketelhuis, In 1946 is het bedrijf gesloten. Een brand heeft nadien het gehele complex vernield.
Het plein voor de fabriek was altijd de plek waar de bussen van Fontijn gekeerd stonden, die niet doorgingen naar Purmerend.
(informatie; Jisp in oude ansichten blz. 70)
In 1953 woede er een felle brand. Het was toen een een poetslappen en zakkenwasserij van J.W.Snippe uit de Koog. In de fabriek woonden toen twee gezinnen, waarvan 1 met 11 personen, die daardoor dakloos werden. (de familie J. Klos en Clijnk)
Het pand werd in 1959 gesloopt.
In 1960 werd er een blok gebouwd van 4 woningen, Dorpsstraat 87, 89, 91 en 93.
(informatie; Jisp in Beeld, auteur J. Klopper, Jbz., blz. 110)