WAT001017643 Midden voor: Voormalige gasfabriek aan de spoorlijn / Where. De gesloopte Gasfabriek aan Purmersteenweg/Burg. D. Kooimanweg.(anno 2013 Pop en Cultuur podium P3) Gezicht over Spoorbaan Amsterdam-Enkhuizen met Draaibrug over de Where. Rechts garagebedrijf Los aan Burg. D. Kooimanweg.
WAT002000836 Links de gasfabriek uit Wormer, bouwjaar 1912. Fabriek gesloopt in januari 1930. Midden voor zien we een jongeman met een handkar met kisten van een visrokerij uit Monnickendam.
WAT001000890 Gasketel in aanbouw voor gasfabriek. Achtergrondinformatie: De Edamse gasfabriek lag aan het Oorgat, een goed bevaarbaar water, belangrijk voor de aanvoer van steenkool. De fabriek is in 1863 gebouwd door de Hilversumse civiel ingenieur Jan Hendrik van Kooten. In 1868 werd voor het eerst gas geleverd. Het zal aan het Oorgat een klein fabriekje zijn geweest, waar de mensen hard gewerkt hebben om de kolen met handkracht uit de schepen te lossen. Met lorries en/of kruiwagens werden de kolen naar de ovens gebracht. Opslag van het verkregen gas was nauwelijks aanwezig en het verbruik van de gaslantaarns, zowel van de straatverlichting als van de openbare gebouwen en woningen was voor onze begrippen laag. De gemeenteraad van Edam was er niet zo gelukkig mee, dat de gasproductie in handen was van particulieren. Er werden besprekingen gevoerd om daar op termijn veranderingen in aan te brengen. In 1887 werd de gasfabriek door de gemeente aangekocht voor f 10.000,- waardoor deze vanaf 1 januari 1888 eigenaar was van de rechten, de grond en de gebouwen. Twee jaar eerder had de gemeente de straatverlichting uitbesteed aan de gasfabriek, die tot 1952 heeft bestaan. In augustus 1952 besloot de gemeenteraad toe te treden tot het gasbedrijf Zaanstreek-Waterland, waarna niet lang daarna de fabriek aan het Oorgat werd afgebroken. (achtergrondinformatie: drie eeuwen straatverlichting in Monnickendam)