
erbetering / aanleg trottoir en bestrating van de Dorpsstraat (vanaf Zaandammerstraat tot de Oostertil )

In de onderdijk bij Oostknollendam, richting Spijkerboor.

"Het wapen van Oostknollendam'' Het wapenschild boven de ramen bevatte drie rapen (knollen) Dorpsstraat 83.




Commentaar mevr B. Kleij: Dit is Dorpsstraat 40
Ten tijde van deze foto (jaren 70-80?) woonde daar de familie Waal. Later is het perceel verbouwd en werd het een Bloemboetiek, eerst van Koelemeijer, later van Bloedjes.
Tegenwoordig (2014) zit op deze plek Kapsalon Nico Piet (hoewel het dan Dorpsstraat 42 is)
Rechts de schoenwinkel van Graas. Loek Weenink, tegenwoordig Foto Weenink-Goedheer, verhuisde later naar de andere kant van de steeg naar nr 34a.
Op nr. 38 zit tegenwoordig Bakker Brakenhoff. Na de bloemboetiek van Mark Bloedjes zit nu op nr. 40 Babor Beauty SPA Bloem.
Nico Piet Kappers by Karlijn zit op nr 42(a) tussen Babor en Kruidvat (44)





In de tijd dat Wormer bruiste dankzij de vele beschuitbakkerijen stond in het dorp de alom bekende Beschuittoren die zijn klokken liet beieren als teken dat de bakkers hun oven mochten aanmaken en ’s avonds om 6 uur moesten doven om brand te voorkomen. Er stonden hoge boetes op overtreding van dit gebod. Wie de bouwmeester was van deze toren en wie de kosten heeft betaald, is niet bekend. De toren – gebouwd rond 1620- was gekroond met een prachtige spits uitlopend in een open lantaarn met daarboven een tulpenbol met windwijzer (een nimf met de hoorn des overvloed). Informatie Nederlands Bakkerijmuseum.

Links nr. 40 café van Buuren.

Na hem dokter Noordanus, daarna dokter Berkel Sr en later dokter Berkel Jr.





Foto:
Bovenste rij v.l.n.r. Jaap Butter, Fer Betjes, Kees Brandjes, en Jan Bakker.
Tweede rij van boven v.l.n.r. Trees Boon, Trien Boon, Annie Betjes, meester P.E.Kramer, Sjaan Brugman, Truus Brugman, Gré Boelage, Lies van Biljouw, Rick Boon, juffrouw E.Kramer, meester J.Kramer, Wim Binken, Kees Boon en Luuk Boon.
Derde rij van boven v.l.n.r. Gré Boon, Marie Al, Rie Brugeman, Alie Bank, Bets Bakker, Veronica Boon, Jaap Binken, Thomas Braam, Jaap Brandjes, Kees Bakker en Wim Brandjes.
Voorste rij v.l.n.r. Annie Boulage, Riek Blom, Annie Brandjes, Diew Braam, Truus Bakker, Annie Butter, Suze Brandjes en Gré Boerlage.
Liggend op de voorgrond: Wim Bakker en Harry Boerlage.

Het evangelisatielokaal werd gebouwd in 1917, als kerkgebouw sinds 1988 niet meer in gebruik.



Voorop gaat de Kaelbe ''Zugmachine'' een dieseltrekker van de Duitse Bundesbahn. De vele assen van de strassenroller maakten dat hij een gunstige asgewicht had. De fraaie houten ophaalbrug kon dit transport wel aan. De nieuwe machines waren bestemd voor Van Gelder, papierfabriek.