

De aanduiding Jispersluis op de tekening is onbekend.
.



Achtergrondinformatie:
Nederlandse Hervormde kerk te Jisp.
De Jisperkerk, een zaalkerk met tongewelf uit 1822, behoort toe aan de Stichting Oude Hollandse Kerken. Deze kerk verving de bouwvallig geworden, laatgotische kerk van 1542. De fraaie kansel, het doophek en de herenbanken stammen uit de 17e eeuw en zijn evenals de grafzerken afkomstig uit de vorige kerk. De grafzerken getuigen van de grote rijkdom van Jisp in de 17e eeuw. Zij dekten de graven van eigenaren van productiemolens, commandeurs van walvisvaarders en burgemeesters. Beroemd zijn de zerken van de Jisper leedzetters, die in de 17e eeuw door botbreuk ontstane vergroeiingen op kundige wijze verhielpen. De Staten van Holland lieten dor een contract uit 1609 gewonde soldaten door hen behandelen. Ook in gebruik als Cultureel Centrum, met vaak concerten en kleine tentoonstellingen. Kerk en historisch belangrijke grafzerkenvloer gerestaureerd 2009-2010, inclusief aanbrenging, binnen het gebouw, van functionelere nevenruimten.
Achtergrondinformatie:
Het Raadhuis te Jisp.
Gebouwd in 1650 op grond dat door de gemeente van de kerk was gekocht. Het Raadhuis draagt het wapen van Jisp (een gouden lepelaar in een blauw veld). De architect van het Raadhuis is nog steeds onbekend. Voor het Raadhuis stond vroeger een “kaeck”(=schandpaal). Op 10 maart 1663 werd hiervoor bij de Baljuw van Kennemerland een verzoek gedaan. Tussen 1851 en 1863 zijn diverse herstel werkzaamheden aan het pand gedaan. Rond 1900 verkeerde het pand in een zodanige toestand dat het ergste moest worden gevreesd. Er werd in de gemeente een commissie gevormd voor een waardige restauratie van het Raadhuis. In 1903 had deze commissie het benodigde bedrag voor restauratie en bestrijding van houtworm (fl 8000,=) bij elkaar.
In 1956 opperde men het Raadhuis grondig te renoveren. In 1963 kwam uiteindelijk de begroting en restauratie rond. Sinds 1948 was





De kerk van Beets is een laatgotische, eenbeukige kruiskerk gelegen aan de Beets 51 in het Noord-Hollandse dorp Beets. De kerk is in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd. Na de reformatie werd de kerk gedeeltelijk verbouwd voor gebruik als raadhuis en als school. In 1982 is de kerk door de Hervormde Gemeente Zeevang overgedragen aan de Stichting Oude Hollandse Kerken. In 2009 heeft de gemeente Zeevang hetzelfde gedaan met de bovenliggende raadszaal.De kerk is erkend als rijksmonument. (achtergrondinformatie: Wikipedia)
Adres: Beets nummer 51.

Raadhuis, gebouw uit 1650 met drie topgevels; een met natuurstenen klauwstukken en door twee beeldjes geflankeerd, twee trapgevels. Goed interieur: eiken paneelwerk, betegelde wanden. Schouw met gebeeldhouwde wangen, XVII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Adres: Dorpsstraat nummer 44 in Jisp.
Rechts ervan: de Hervormde kerk van Jisp is een zaalkerk met tongewelf uit 1822 en staat op een door sloten omgeven terrein met een kerkhof. De huidige kerk is de derde kerk op deze plaats. De eerste werd gebouwd in 1434 (1438?). Deze werd in 1542 door brand verwoest, waarna een nieuwe kerk werd gebouwd: een laatgotisch gebouw met drie beuken. Deze kerk werd wegens voorschrijdend verval in 1820 afgebroken, waarna in 1822 een kleinere werd gebouwd, die tot op de dag van vandaag staat. Het meubilair is afkomstig uit de vorige kerk en dateert uit de zeventiende eeuw. Architect was Arend Latenstein en aannemers Klaas Jacobsz de Vries en Jan van der Meer uit Zaandijk. De eerste steen werd gelegd op 22 december 1822, de inwijding werd verricht door ds M. van der Veen (te Jisp 1821-1824). De vloer van het schip, de entree onder de toren en de keuken is belegd met grafzerken. Deze komen uit de vorige kerk en zijn slechts als plavuizen gebruikt. De kerk werd hersteld in 1956-1957, waarna de kerk in 1972 en 1974 door stormen werd beschadigd, waarna telkens een restauratie werd uitgevoerd door aannemingsbedrijf Gebr. Klopper uit Jisp, die ook de grote restauratie van 1956 had uitgevoerd, welke onder leiding stond van de architect E.P. Messer, Amsterdam.
Achtergrondinformatie: reliwiki.
Adres: Dorpsstraat nummer 46.

Raadhuis, gebouw uit 1650 met drie topgevels; een met natuurstenen klauwstukken en door twee beeldjes geflankeerd, twee trapgevels. Goed interieur: eiken paneelwerk, betegelde wanden. Schouw met gebeeldhouwde wangen, XVII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Adres: Dorpsstraat nummer 44 in Jisp.
Rechts de Hervormde kerk van Jisp.
De Hervormde kerk van Jisp is een zaalkerk met tongewelf uit 1822 en staat op een door sloten omgeven terrein met een kerkhof. De huidige kerk is de derde kerk op deze plaats. De eerste werd gebouwd in 1434 (1438?). Deze werd in 1542 door brand verwoest, waarna een nieuwe kerk werd gebouwd: een laatgotisch gebouw met drie beuken. Deze kerk werd wegens voorschrijdend verval in 1820 afgebroken, waarna in 1822 een kleinere werd gebouwd, die tot op de dag van vandaag staat. Het meubilair is afkomstig uit de vorige kerk en dateert uit de zeventiende eeuw. Architect was Arend Latenstein en aannemers Klaas Jacobsz de Vries en Jan van der Meer uit Zaandijk. De eerste steen werd gelegd op 22 december 1822, de inwijding werd verricht door ds M. van der Veen (te Jisp 1821-1824). De vloer van het schip, de entree onder de toren en de keuken is belegd met grafzerken. Deze komen uit de vorige kerk en zijn slechts als plavuizen gebruikt. De kerk werd hersteld in 1956-1957, waarna de kerk in 1972 en 1974 door stormen werd beschadigd, waarna telkens een restauratie werd uitgevoerd door aannemingsbedrijf Gebr. Klopper uit Jisp, die ook de grote restauratie van 1956 had uitgevoerd, welke onder leiding stond van de architect E.P. Messer, Amsterdam.
Achtergrondinformatie: reliwiki.
Adres: Dorpsstraat nummer 46.

Aardige zaalkerk in neogotische stijl. Buiten gebruik 1966, toen elders, vlak buiten het het centrum, de nieuwe Gereformeerde Opstandingskerk in gebruik werd genomen.
De onderhavige oude kerk is nu een woning.
Bron: Reliwiki


Het wapen in de gevel van de waag aan de Middendam is het wapen van het graafschap Holland, het wapen van Monnickendam siert de gevel aan de beurskant.
Bron;stadsgidsenmonnickendam.

Het wapen in de gevel van de waag aan de Middendam is het wapen van het graafschap Holland, het wapen van Monnickendam siert de gevel aan de beurskant.
Bron;stadsgidsenmonnickendam.

