xxx
Uw zoekacties: Op de voorgrond zien we de draaibrug, die tot ongeveer 1924 ...

Beeldbank (2)

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT006001465 Op de voorgrond zien we de draaibrug, die tot ongeveer 1924 een verbinding vormde tussen het zgn 'Voorpad' (het eerste gedeelte van de Edammerweg) en het Dril, dat aan de overzijde van het water lag. De draaibrug was de voorloper van de latere Drilbrug, zoals we die nu nog kennen.
Aan het einde van het Dril, op de hoek van de Stationsstraat, heeft een kleine scheeps-werf gelegen, waarschijnlijk alleen bestemd voor klein kalefater- en onderhoudswerk aan schouwen en roeiboten. De werf lag recht tegenover het pension van Frits Veldhuizen en zijn vrouw Guurtje Smit, waarin jaren later Jozef Tol zijn winkel in galanterieën zou vestigen. In het bevolkingsregister van 1890 staan al de timmerlui vermeld die op de werf werkzaam waren. De leiding was in handen van Jacob Veldhuizen. Zijn broer Klaas Veldhuizen werkte er als zijn knecht.
In 1893 nam Klaas het bedrijf van zijn broer over. Naderhand, of misschien wel tegelijkertijd, hebben de gebroeders hun werkzaamheden verplaatst naar de Meerzijde, waar ze een smederijtje begonnen. Daar werkte de onlangs overleden Lou Buijs als knecht. Lou nam het bedrijf over en richtte een prachtig en goedlopend loodgietersbedrijf op, dat nu alweer jaren geleden verplaatst is naar het industriegebied.
Op de foto geeft de verzameling schouwen in de verte de plaats aan waar de scheepswerf was gesitueerd. Links zien we de woningen van het Dril en op de achtergrond de zogenaamde 'stadshuizen' van de Calkoengracht.
Datering:
ca. 1920
Datum vervaardiging:
ca. 1920
Uiterlijke vorm:
Foto's
Deelcollectie:
Fotoclub Volendams Verleden
Adres:
Volendam - Dril
Volendam - Edammerweg
 
 
 
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten