xxx
Uw zoekacties: Beeldbank (2)

Beeldbank (2)

beacon
7 afbeeldingen
sorteren op:
 
 
weergave:
 
 
Erfgoedstuk
Foto
CMO00400-208 Neck met op de achtergrond de brug naar het Jisperdijkje. Rechts achter de brug het Dijkhuis waar het polderbestuur van de Wijde Wormer bijeen kwam.
Datering:
05-1975
Datum vervaardiging:
05-1975
Uiterlijke vorm:
Prenten, tekeningen
Tekenaar:
Oortwijn, Maarten
Techniek:
Pen in zwart
Titel:
Neck Wijde Wormer
Deelcollectie:
Maarten Oortwijn
Adres:
Wijdewormer - Neck
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
CMO00400-285 Dorpsgezicht Neck. Het Dijkhuis, het voormalige onderkomen van het bestuur van het Waterschap de Wijde Wormer aan de Ringdijk.
Datum vervaardiging:
08-1970
Uiterlijke vorm:
Prenten, tekeningen
Tekenaar:
Oortwijn, Maarten
Techniek:
Pen en penseel in zwart en grijs
Deelcollectie:
Maarten Oortwijn
Adres:
Wijdewormer - Neck
Notabene:
Opschrift r.o. : "aug '78"
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000058_0008 De buurtschap Neck lag aan de rand van het meer de Wijde Wormer en werd in 1410 te samen met een deel van de polder Banne Jisp, Neck en Wormer bij de stad Purmerend gevoegd. Dit op verzoek van Willem Eggert, die meer grondgebied aan de westkant van de stad wilde, omdat hij zich door de Kennemers bedreigd voelde. Hierdoor werd Neck vanuit Purmerend bestuurd en viel Neck ook onder de jurisdictie van Purmerend. De Wijde Wormer was destijds nog een meer en na de droogmaking in 1625 werd het dorp uitgebreid met een kern in de Wijde Wormer. Dit hoorde dus niet bij Purmerend, want de ringvaart was de grens. Al in 1288 is er sprake van een kerkje op Neck, dat door de priesters vanuit Purmerend bediend werd. Na de reformatie in 1573 is het kerkje van Neck geplunderd en leeg komen te staan. Bij het graven van de ringvaart voor het bedijken van de Wijde Wormer in 1625 stond de ruïne in de weg en is gesloopt. Een oude inwoner van Neck wist te vertellen dat, tegenover het derde huis beoosten de brug, rond 1900 bij laag water funderingen van dit kerkje zichtbaar waren in de ringvaart (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Wijdewormer - Neck
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000058_0007 De buurtschap Neck lag aan de rand van het meer de Wijde Wormer en werd in 1410 te samen met een deel van de polder Banne Jisp, Neck en Wormer bij de stad Purmerend gevoegd. Dit op verzoek van Willem Eggert, die meer grondgebied aan de westkant van de stad wilde, omdat hij zich door de Kennemers bedreigd voelde. Hierdoor werd Neck vanuit Purmerend bestuurd en viel Neck ook onder de jurisdictie van Purmerend. De Wijde Wormer was destijds nog een meer en na de droogmaking in 1625 werd het dorp uitgebreid met een kern in de Wijde Wormer. Dit hoorde dus niet bij Purmerend, want de ringvaart was de grens. Al in 1288 is er sprake van een kerkje op Neck, dat door de priesters vanuit Purmerend bediend werd. Na de reformatie in 1573 is het kerkje van Neck geplunderd en leeg komen te staan. Bij het graven van de ringvaart voor het bedijken van de Wijde Wormer in 1625 stond de ruïne in de weg en is gesloopt. Een oude inwoner van Neck wist te vertellen dat, tegenover het derde huis beoosten de brug, rond 1900 bij laag water funderingen van dit kerkje zichtbaar waren in de ringvaart (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Wijdewormer - Neck
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000058_0005 De buurtschap Neck lag aan de rand van het meer de Wijde Wormer en werd in 1410 te samen met een deel van de polder Banne Jisp, Neck en Wormer bij de stad Purmerend gevoegd. Dit op verzoek van Willem Eggert, die meer grondgebied aan de westkant van de stad wilde, omdat hij zich door de Kennemers bedreigd voelde. Hierdoor werd Neck vanuit Purmerend bestuurd en viel Neck ook onder de jurisdictie van Purmerend. De Wijde Wormer was destijds nog een meer en na de droogmaking in 1625 werd het dorp uitgebreid met een kern in de Wijde Wormer. Dit hoorde dus niet bij Purmerend, want de ringvaart was de grens. Al in 1288 is er sprake van een kerkje op Neck, dat door de priesters vanuit Purmerend bediend werd. Na de reformatie in 1573 is het kerkje van Neck geplunderd en leeg komen te staan. Bij het graven van de ringvaart voor het bedijken van de Wijde Wormer in 1625 stond de ruïne in de weg en is gesloopt. Een oude inwoner van Neck wist te vertellen dat, tegenover het derde huis beoosten de brug, rond 1900 bij laag water funderingen van dit kerkje zichtbaar waren in de ringvaart (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Wijdewormer - Neck
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000058_0004 De buurtschap Neck lag aan de rand van het meer de Wijde Wormer en werd in 1410 te samen met een deel van de polder Banne Jisp, Neck en Wormer bij de stad Purmerend gevoegd. Dit op verzoek van Willem Eggert, die meer grondgebied aan de westkant van de stad wilde, omdat hij zich door de Kennemers bedreigd voelde. Hierdoor werd Neck vanuit Purmerend bestuurd en viel Neck ook onder de jurisdictie van Purmerend. De Wijde Wormer was destijds nog een meer en na de droogmaking in 1625 werd het dorp uitgebreid met een kern in de Wijde Wormer. Dit hoorde dus niet bij Purmerend, want de ringvaart was de grens. Al in 1288 is er sprake van een kerkje op Neck, dat door de priesters vanuit Purmerend bediend werd. Na de reformatie in 1573 is het kerkje van Neck geplunderd en leeg komen te staan. Bij het graven van de ringvaart voor het bedijken van de Wijde Wormer in 1625 stond de ruïne in de weg en is gesloopt. Een oude inwoner van Neck wist te vertellen dat, tegenover het derde huis beoosten de brug, rond 1900 bij laag water funderingen van dit kerkje zichtbaar waren in de ringvaart (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Wijdewormer - Neck
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Foto
VHP003000058_0002 De buurtschap Neck lag aan de rand van het meer de Wijde Wormer en werd in 1410 te samen met een deel van de polder Banne Jisp, Neck en Wormer bij de stad Purmerend gevoegd. Dit op verzoek van Willem Eggert, die meer grondgebied aan de westkant van de stad wilde, omdat hij zich door de Kennemers bedreigd voelde. Hierdoor werd Neck vanuit Purmerend bestuurd en viel Neck ook onder de jurisdictie van Purmerend. De Wijde Wormer was destijds nog een meer en na de droogmaking in 1625 werd het dorp uitgebreid met een kern in de Wijde Wormer. Dit hoorde dus niet bij Purmerend, want de ringvaart was de grens. Al in 1288 is er sprake van een kerkje op Neck, dat door de priesters vanuit Purmerend bediend werd. Na de reformatie in 1573 is het kerkje van Neck geplunderd en leeg komen te staan. Bij het graven van de ringvaart voor het bedijken van de Wijde Wormer in 1625 stond de ruïne in de weg en is gesloopt. Een oude inwoner van Neck wist te vertellen dat, tegenover het derde huis beoosten de brug, rond 1900 bij laag water funderingen van dit kerkje zichtbaar waren in de ringvaart (Bron: Jan Dekkers: “Van Kaatjessteeg tot Padjedijk, herkomst van de Purmerendse straatnamen”).
Uiterlijke vorm:
Dia's
Deelcollectie:
Vereniging Historisch Purmerend
Adres:
Wijdewormer - Neck
 
 
 
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten