xxx
Uw zoekacties: Evangelisch Luthersche Gemeente te Purmerend en Hersteld Lu...

1442 Evangelisch Luthersche Gemeente te Purmerend en Hersteld Luthersche Gemeente te Purmerende, 1709 - 2011

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
IDENTIFICATIE
CONTEXT
INHOUD EN STRUCTUUR
VOORWAARDEN VOOR RAADPLEGING EN GEBRUIK.
VERWANT MATERIAAL
AANTEKENINGEN
BESCHRIJVINGSBEHEER
Inventaris Evangelisch Lutherse Gemeente
Kerkenraad
Stukken van Bijzondere aard
Eigendommen (stukken betreffende)
389 fondsenwerving voor de financiering van de 2e Evangelisch Lutherse kerk, met afschriften van aanbevelings brieven uit 1709 en kasboekje in het Duits i
1442 Evangelisch Luthersche Gemeente te Purmerend en Hersteld Luthersche Gemeente te Purmerende, 1709 - 2011
Inventaris Evangelisch Lutherse Gemeente
Kerkenraad
Stukken van Bijzondere aard
Eigendommen (stukken betreffende)
389
fondsenwerving voor de financiering van de 2e Evangelisch Lutherse kerk, met afschriften van aanbevelings brieven uit 1709 en kasboekje in het Duits
Datering:
1709-1713
Beschrijving in archieftoegang:
1442 Evangelisch Luthersche Gemeente te Purmerend en Hersteld Luthersche Gemeente te Purmerende
Openbaar:
x
NB:
Crowd funding in de 18e eeuw
Het lijkt een onbeduidend en beduimeld oud kasboekje. Het dateert uit 1709 en werd onlangs teruggevonden door Jules Somers, die als vrijwilliger het archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente van Purmerend inventariseert. Het bleek echter een uniek document, dat getuigt van een soort 18e eeuwse crowd fundingactie door de Purmerendse Lutheranen.
Rond 1710 telde de Evangelisch-Lutherse gemeente in Purmerend vooral veel uit Duitsland afkomstige ‘gastarbeiders’, die hier meestal als maaiers en hooiers waren komen werken en zich na verloop van tijd blijvend hadden gevestigd. Ze hadden weinig te makken, ook als ze na verloop van jaren een winkeltje waren begonnen. Voor hun kerkgang waren ze aangewezen op een bouwvallig onderkomen. Net zoals 20e eeuwse immigranten soms een stukje parkeergarage als kerk hadden ingericht, of een wat schamel zaaltje als moskee. Het kasboekje geeft dan ook een goed inzicht in de positie van nieuwkomers in het 18e eeuwse Waterland.
Om voor een beter kerkgebouw te kunnen zorgen werd besloten tot een sponsoractie onder geloofsgenoten in het land van herkomst. Met een in het kasboekje opgenomen aanbevelingsbrief van de burgemeesters en regenten van de stad Purmerend werden een aantal Noord-Duitse en Deense Evangelisch-Lutherse gemeenten bezocht, om die tot een financiële bijdrage te bewegen. Crowd funding op zijn 18e eeuws. En het had succes. In het kasboekje staan de bedragen genoteerd die door de geloofsgenoten in plaatsen als Bremen, Hamburg, Kopenhagen of Lübeck tussen 1709 en 1713 werden geschonken. Met het geld kon het bouwvallige kerkje, dat in de Papestraat stond worden vervangen door een nieuw gebouwd kerkje tussen de Hoogstraat en de Westersteeg. In de prentencollectie van het Waterlands Archief bevindt zich een uit 1712 daterende tekening van dit nieuwe kerkgebouw. Terwijl op een bewaard gebleven schilderij uit de 19e eeuw (dat dateert van 1878)

In invnr. 319 staat het verloop van de bouw.
Omvang:
1 Katern

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Datering:
1709 - 2011
Notabene:
Later Lutherse Gemeente Purmerend en vanaf 2008 Protestanse Gemeente Purmerend
Plaats:
Purmerend
Omvang:
6
Depot:
Depot 4e etage
Stelling:
5/5/2
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Waterlands Archief, Purmerend. Toegang 1442 Evangelisch Luthersche Gemeente te Purmerend en Hersteld Luthersche Gemeente te Purmerende, 1709 - 2011
VERKORT:
NL-PmWA 1442
 
 
 
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten