xxx
Uw zoekacties: Huisje met voorover hellende versierde trapgevel moet vroege...

Beeldbank (2)

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Foto
WAT001002305 Huisje met voorover hellende versierde trapgevel moet vroeger bewoond zijn geweest door Wendelmoet Claesdochter, de eerste vrouw in Nederland die door haar geloof werd verbrand
Wendelmoet Claesdochter (ook bekend als Weynke Arisdr.) (Monnickendam - Den Haag, 20 november 1527) was een van de eerste vrouwelijke martelaars tijdens de Reformatie.

Deze weduwe van een koopman behoorde in Monnickendam tot de actieve protestanten, die zich bezighielden met het lezen van geschriften van Maarten Luther] Zij wees de sacramenten en de heiligenverering af. Al bij haar eerste ondervraging maakte ze het duidelijk dat ze voor haar overtuiging wilde sterven. Familieleden poogden tevergeefs haar van inzicht te doen veranderen en ook zes maanden eenzame opsluiting op water en brood brachten haar overtuiging niet aan het wankelen. Toen inquisiteurs haar vragen stelden over het Heilig oliesel antwoordde ze: Oly is goed op een salaet oft u schoenen daer mede te smeyren. Men stelde haar voor te zwijgen over haar geloof en haar vrij te laten in haar denken. De poging van een monnik om haar te bekeren bleef ook zonder resultaat.

Wendelmoet Claesdochter werd wegens ketterij in 1527 te Den Haag tot de brandstapel veroordeeld. Het vonnis werd op 20 november 1527 voltrokken. Ze kreeg een zakje buskruit op haar borst en ze werd, voor de vlammen hun werk deden, met een wurgkoord gedood.

Zij is een van de eerste vrouwen die onder het bewind van keizer Karel V ter dood gebracht zijn.] Zowel in lutherse, als in doopsgezinde en gereformeerde kring wordt haar nagedachtenis in ere gehouden.

Bron: Wikipedia
Datering:
ca 1900
Datum vervaardiging:
ca 1900
Uiterlijke vorm:
Foto's
Persoon op afbeelding:
Wendelmoet Claesdochter
Titel:
groet uit Monnikendam
Adres:
Monnickendam - De Zarken
 
 
 
Chat
Chat
Chat

Onze chat is offline

U kunt met ons chatten iedere werkdag van 09:00 tot 12:30 uur; dinsdag en donderdag tot 16:00 uur. Zie ook onze  Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

In gesprek

Onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek. Een ogenblik geduld alstublieft.
Zie ook onze Veel gestelde vragen, of stuur een e-mail: info@waterlandsarchief.nl

Sluiten

Wij zijn online!

Heeft u een vraag? Wij helpen u via de chat graag op weg!
Voor de veelgestelde vragen klikt u hier.
Heeft u een verdiepende vraag? Die kunt u stellen via : info@waterlandsarchief.nl

Chat openen Sluiten