WAT001014130 Foto: Jan Jongepier achter het Garrelsorgel in de Nicolaaskerk te Purmerend.
(informatie Wikipedia) Jan Jongepier groeide op in een gereformeerd gezin en kreeg orgelles van zijn vader, die zelf leerling was bij Cor Kee. Later volgde hij lessen bij Cor Kroonenberg. Aan het conservatorium van Amsterdam studeerde hij orgel bij Piet Kee. In 1957 werd hij organist op het drieklaviers Garrelsorgel van de Grote Kerk in Purmerend. Hij was toen nog maar 16 jaar oud. In 1981 werd hij organist van de Grote Kerk in Leeuwarden. Hier bespeelde hij het bekende drieklaviers Müller- orgel. Dit deed hij tot 2007. In 2003 werd hij titulair organist van het Garrelsorgel in Purmerend. Jongepier was bekend om zijn orgelimprovisaties. Hij won diverse prijzen op nationale en internationale wedstrijden. In 2004 ontving hij de Sweelinckprijs.Hij gaf zelf van 1963 tot 1973 les aan de Gemeentelijke muziekschool Purmerend en van 1972 tot 1992 was hij als docent verbonden aan het conservatorium van Leeuwarden en dat van Groningen. Hij was een deskundige op het gebied van orgelhistorie en orgelbouw, met name op het gebied van Friese orgels. Hij schreef diverse boeken en vele publicaties. Hij was adviseur bij meer dan 200 orgelrestauraties en nieuwbouwprojecten.
Commentaar J.A.Jong: "Dit is Jan Jongepier, maar niet in 2003 en niet achter het Garrelsorgel. De klavieren van Garrels waren altijd witte ondertoetsen en zwarte boventoetsen"
WAT001014142 EDAM — Tatoeages verwijderen zonder littekens achter te laten. Het lijkt een misleidende reclamekreet, maar het kan sinds korte tijd in Nederland. De Edamse arts Leo van Rozelaar heeft een praktijk in Amsterdam, waar hij een jaar geleden zijn studie en ervaring op dit gebied ging toepassen. Huisartsen zijn niet of nauwelijks van de nieuwe laser-methode op de hoogte, maar plastisch chirurgen verwijzen de patiënt nu steeds vaker door naar Van Rozelaar. Volgens hem krijgt zeker de helft van de mensen die ooit een tatoeage liet aanbrengen hiervan op latere leeftijd spijt. Meestal lopen zij met hun 'mini-drama' door, omdat verwijderen de'komst van littekens inhield.
WAT001014152 Papier reparatie. Priegelen aan papier. Gescheurde documenten onzichtbaar plakken, prenten ophelderen, vlekken wegwerken en antieke boekomslagen herstellen. Dat is het werk van Esther Ran, die met haar 22 j aar de jongste papierrestaurateur van Nederland is. Na een zware, maar leerzame stage in China, heeft ze nu inbaar woonplaats Purmerend een restauratie kantoor gevestigd.
Eigenhandig scheppen van papier naar een methode, dat lang voor de jaartelling in China ontstond: dat is een bezigheid die de creatief therapeute Wilma Ariesen uit Zuidoostbeemster totaal heeft begeesterd. Haar pas gereed gekomen atelier in een opslagruimte voor fruit heeft ze er helemaal voor ingericht. Ze popelt van verlangen om haar kennis en enthousiasme op anderen over te brengen door het geven van cursussen.
WAT001014123 Gymlerares. PURMERÉND — Het turnen zat haar altijd al in het bloed. Toen ze in 1967 het aanbod kreeg om,' na een driejarige cursus,, gymlerares;te .worden' bij 'Vlug en Vaardig', kostte het dan ook weinig moeite om haar baan als verpleegkundige op te zeggen. Die verandering in loopbaan resulteerde erin dat Lenie Leene (52) vandaag haar 25-jarig jubileum viert bij de gymvereniging.
WAT001016463 Foto: Fruitteler Piet Knip bij zijn appel en perenoogst.
De nieuwe appel en perenoogst belooft alle 'smaakrecords' te breken. Dat is de verwachting van fruittelers in de Beemster, die zich baseren op de vele zonuren van de afgelopen maanden. Fruitteler Piet Knip: „De mooie zomer heeft veel goed gedaan en dat zal zeker de smaak ten goede komen." Hoewel de vruchten nu nog klein zijn, belooft de oogst die van de laatste jaren te overtreffen. „Het ziet er gewoon goed Uit voorde telers in de Beemster", benadrukt Knip. .„ Al zullen we pas in september/oktober met de opbrengst worden geconfronteerd.''
WAT001016457 Hondjes op de Fokveedag tentoonstelling. PURMEREND — Net als in voorafgaande jaren waren de leerlingen van het Lager Agrarisch Onderwijs (LAS) ook dit jaar weer present tijdens de 83e veetentoonstelling in de marktstad. De hele ochtend werden er kalveren, pony's, paarden, honden, katten, knaagdieren en konijnen gekeurd. Het was aan de leerlingen om er voor te zorgen dat de dieren er goed verzorgd uitzagen, gewassen en gekamd verschenen en een mooi uiterlijk hadden.
WAT001016051 Simon Keijzers uit Hillegom werd gisteren in Purmerend tot de beste standwerker uitgeroepen. Dit gebeurde tijdens de nazomerfeest die werd gehouden in Purmerend.
WAT001014145 Veekeurmeester. Koeienkeurmeester Jan Zeilemaker knuffelt zijn eigen schapen. „Deze gaan nooit naar de slacht.
WORMERLAND/PURMEREND Als slager met een goede kijk op koeien werd Jan Zeilemaker veertig jaar geleden gevraagd om slachtvee'te beoordelen Op de Purmerendse veetentoonstelling. Vandaag komt de 71-jarige Zeilemaker voor het laatst in actie. Mijn benen kunnen hét niet meer aan. Maar ik heb er altijd naar uitgekeken al is het de laatste jaren wel minder leuk geworden."
WAT001014170 Banenpoolers. Dank zij de samenwerking tussen gemeente, Stichting Werken voor Werk en Van der Meer Dienstengroep konden twee banenpoalers doorstromen naar een vaste baan. Van links naar rechts Lucien Brasil, Anna Juffer, Henk Tiggeman en Bert van der Meer.
WAT001014153 Vuilnisman. Voor Beemsterling Theo Dekker zit het er op! Na 32 jaar geeft hij het stuur van zijn vuilniswagen over aan de jongere generatie en gaat hij gebruik maken van de vut-regeling. Deze week reed hu voor het laatst in de vuilniswagen langs de polderwegen en door de woonkernen van de Beemster. Hoewel hij het zelf stil wilde houden rond zijn afscheid, hebben zijn collega's ervoor gezorgd dat bijna alle achtduizend inwoners van Beemster het toch te weten zijn gekomen. Ze lieten hem de hele week 'rondtoeren' met een speciaal voor de gelegenheid versierde vuilnisauto.
WAT001014150 Sterrenkundige. Astrofysicus Giel Halberstadt uit Wijdewormer: „De wetenschap is leuk en interessant, maar verder dient hét geen enkel belang."