WAT003004340 Gezelschap bij opening gasfabriek. Op het bordes van links naar rechts: op de trap, de heer Lafeber (bouwer van de fabriek) en op het bordes: P. Keet (wethouder), D. Kooiman (burgemeester en echtgenote), J. Spruijt (bouwer der fabriek) en daarachter J. Wildschut (burgemeester Jisp). Zie ook boekje: "Kent u ze nog .... de Wormers deel 3" op pag, 18
WAT003004339 Van links naar rechts, voorgrond: 1. Dirk Kooiman (burgemeester/ secretaris van Wormer, 2. Petrus Keet (wethouder, directeur papierfabriek De Eendracht) met dophoed, 3. Pieter Nierop (wethouder, veehouder te Oostknollendam), 4. Maarten Koster Maartenszoon (raadslid, buillakenwever (met dophoed), 5. onbekend, 6. Cornelis Mol (volontair secretarie Wormer) met pet, 7. J.Spruijt (bouwer gasfabriek, wonende te Den Helder) met sigaar in de hand, 8. Bakker (bouwer gasfabriek, wonende te Den Helder) met puntbaard, 2e rij van links: 1. Lafeber (bouwer der gasfabriek) met dophoed, achter de hr. Keet, 2.Dirk Louw (raadslid, kastelein te Oostknollendam) met dophoed en donkere snor, 3. Teun Schoenmaker (raadslid, veehouder) met dophoed en donkere snor, 4. Pieter Jongens (raadslid, fabrieksarbeider) met slappe hoed, 5. Bernd Jeursen (opzichter bij bouw gasfabriek) met dophoed, 6. H. ter Cock (secretaris van Jisp) met hoge hoed, achter C. Mol, 7. Ants Meijer (raadslid, veehouder) met pet en ringbaard, 8. Jan Nic. Hendricus Schippers (gemeenteontvanger en amb. ter secretarie van Wormer) met hoge hoed, 9. W. de Booij (arts te Wormer) met slappe hoed, hoofd scheef. Verder op de achtergrond o.a. : midden: Labrijn (directeur gasfabriek Wormerveer), P. Wakker (gemeenteopzichter Wormer) met slappe hoed en baard, H. J. Loggers (nader benoemd tot directeur der gasfabriek) met dophoed en zwarte puntbaard. De gasfabriek is in 1929 opgeheven, wegens gaslevering door Wormerveer. Zie boekje:"" Kent u ze nog... de Wormers deel 1" pag. 6
WAT001012617 Hoornsche vaart/Beemsterringvaart, rechts achterzijde de Houttuinen met het Witte Huis Het gebouw met de naam Het Witte Huis is gebouwd in 1842 door aannemer Jacob Eisenberger. De architect was vermoedelijk Willem Anthonie Scholten. De oorspronkelijk functie was stadswerf met dienstwoning. Van 1921-1955 was hierin een huishoudschool gevestigd. In de jaren daarna was het gebouw onder meer in gebruik als repetitieruimte voor de plaatselijke muziekverenigingen totdat in de tachtiger jaren het Van der Landhuis beschikbaar kwam. Gemeentemonument.
Midden achter met schoorsteen, een oventegelbakkerij van de familie Lankema
Datering:
1910
Datum vervaardiging:
ca.
Uiterlijke vorm:
Ansichten
Uitgever:
Schuitemaker, J.D.
Adres:
Purmerend - Houttuinen 11 -13
Plaats:
Purmerend
Straat:
Houttuinen
Huisnummer:
11
Purmerend - Beemsterringvaart
Plaats:
Purmerend
Straat:
Beemsterringvaart
Notabene:
Momenteel (2011) wordt het gebouw gebruikt als woning en jongerensociëteit De Duiventil.
WAT001012618 Het gebouw met de naam Het Witte Huis is gebouwd in 1842 door aannemer Jacob Eisenberger. De architect was vermoedelijk Willem Anthonie Scholten. De oorspronkelijk functie was stadswerf met dienstwoning. Van 1921-1955 was hierin een huishoudschool gevestigd. In de jaren daarna was het gebouw onder meer in gebruik als repetitieruimte voor de plaatselijke muziekverenigingen totdat in de tachtiger jaren het Van der Landhuis beschikbaar kwam. Gemeentemonument.
Midden achter met schoorsteen, een oventegelbakkerij van de familie Lankema
Datering:
1902
Uiterlijke vorm:
Ansichten
Uitgever:
Koop, J.N.
Adres:
Purmerend - Houttuinen 11 -13
Plaats:
Purmerend
Straat:
Houttuinen
Huisnummer:
11
Purmerend - Beemsterringvaart
Plaats:
Purmerend
Straat:
Beemsterringvaart
Notabene:
Momenteel (2011) wordt het gebouw gebruikt als woning en jongerensociëteit De Duiventil.
WAT002002329 De Zaan met op de achtergrond zien we v.l.n.r. pakhuis Silo, pakhuis Donau , pakhuis Koningsbergen en helemaal rechts pakhuis van Kelloggs. Links achter Lassie Silo 2.
WAT002002316 Zaanbocht met rechts Stoomoliefabriek ‘’De Liefde’’ van Simon Prins. De fabriek werd in 1852 in gebruik genomen nadat de molens 'De Liefde' en 'De Nachtegaal' het veld ervoor hadden moeten ruimen. Op 14 oktober 1904 werd de Stoomoliefabriek ‘’De Liefde’’ getroffen door een zware brand. Daarbij verbrandden alle productieafdelingen. Alleen de machinekamers, de ketelhuizen en de uit april 1904 daterende nieuwbouw bleven behouden. Reeds op 17 november 1904 werd gestart met de herbouw van de olieslagerij. Locatie: Wormerringdijk.
Midden voor;Het dubbelspoor op de houten spoorpier van de HYSM ter hoogte van de huidige Stationsstraat in Wormerveer. Er worden waarschijnlijk zaken meel of rijst gelost uit een houten vlet of schouw. Dat vaartuig was de voorganger van de ijzeren dekschuit. Deze schouw was aangepast aan de afmetingen van de sluizen tussen de Zaan en het Westzijder- en Oostzijderveld. De zakken meel of rijst zijn afkomstig van de meelfabriek Wessanen & Laan of van een van de drie rijstpellerijen in de omgeving. Aan de overkant van de zaan is de stoomolieslagerij de Liefde van Prins.
De foto is mogelijk genomen vanaf de nieuwe gashouder van de gemeentegasfabriek. De eerste gashouder was van 1898.
WAT002002315 Stoomoliefabriek ‘’De Liefde’’ van Simon Prins. De fabriek werd in 1852 in gebruik genomen nadat de molens 'De Liefde' en 'De Nachtegaal' het veld ervoor hadden moeten ruimen. Op 14 oktober 1904 werd de Stoomoliefabriek ''De Liefde'' getroffen door een zware brand. Daarbij verbrandden alle productieafdelingen. Alleen de machinekamers, de ketelhuizen en de uit april 1904 daterende nieuwbouw bleven behouden. Reeds op 17 november 1904 werd gestart met de herbouw van de olieslagerij. Locatie: Wormerringdijk.
WAT002002314 De Zaan, met rechts Stoomoliefabriek ‘’De Liefde’’ van Simon Prins. De fabriek werd in 1852 in gebruik genomen nadat de molens 'De Liefde' en 'De Nachtegaal' het veld ervoor hadden moeten ruimen. Locatie: Wormerringdijk.
WAT002000040 Tweede Zaanbrug met op de achtergrond rijstpellerij Hollandia (Bloemendaal & Laan) met v.r.n.l. de pakhuizen Batavia, Saigon, Bassein, Hollandia en Java.
WAT002000039 Tweede Zaanbrug met op de achtergrond rijstpellerij Hollandia (Bloemendaal & Laan) met v.r.n.l. de pakhuizen Batavia, Saigon, Bassein en Hollandia.
WAT120003770 Werknemer Niek Oudt van de papierfabriek Van Gelder Zonen in Wormer. De foto's werden zoveel mogelijk in de werkomgeving van de werknemer genomen. De foto's waren bestemd voor het personeelsblad 'De Eendracht' t.g.v. een bedrijfsjubileum en werden genomen door de vaste bedrijfsfotograaf..
WAT120003668 Voorbeeld van een van de eerste papiermachines zoals die te zien is in de papiermolen de Schoolmeester. Van Gelder Zonen begon in zijn papiermolen in Wormer ook al vroeg met het experimenteren met de papiermachines.
WAT120003666 Een nog werkend voorbeeld van een papiermaalbak bij de papiermolen de Schoolmeester in Zaandijk. Er hebben veel van deze Hollanders gestaan bij de papierfabriek van Van Gelder Zonen in Wormer. Deze machines werden al in het molentijdperk gebruikt. Op de buitenkant van de stenen cilinder zitten metalen strippen (maalmessen) die bij het ronddraaien over in de maalbak over het messenstelsel op de bodem strijken.