WAT001016450 Foto: Een koe van boer Vink uit Purmerland bij de drinkbak met zonnepaneel. Koeien 'op' zonne-energie, zo lijkt het op het eerste gezicht. Geen futuristische beelden maar 'dagelijks boeren' anno 1991. Door de ruilverkaveling in Waterland-West is er in de polder Purmerland een lager peil in de sloten, waardoor de koeien nauwelijks bij het water kunnen komen. Een drinkbak is dan een uitkomst, maar die moet gevuld en zo'n waterpomp moet ook energie hebben. Met een zonnepaneel is de drinkbak 'mobiel' en kan hij overal worden neergezet. Het paneel laadt een forse accu op, zodat de pomp ook werkt als de zon zich achter de wolken verschuilt. In de waterbak zit een vlotter dus als de bak leegis, schakelt de pomp automatisch aan. Boer P. Vink ziet nog bijkomende voordelen. ,,Met die veengrond is het altijd ellende met de koeien als ze uit de sloot drinken. Ze vallen zo in het water. Het gebeurde je zo vaak dat je 's avonds even het land in ging en dan zat er weer een in de sloot. Dat gebeurde altijd op een tijd dat het niet uitkwam." Boer Vink heeft nu alle sloten afgepaald met schrikdraad. Bijkomend 'voordeel' zijn de rijk begroeide slootkanten, waardoor boer Vink zo zou kunnen meedoen met het slootkanten-project, waarbij boeren planten langs de sloot een 'kans geven en niet wegmaaien. Vink is echter nuchter „Daar moet ik niks van hebben, hoor ik ben al blij dat ik er niet meer op uit hoef om koeien uit de sloot te halen. En die plantjes die er nu staan, ach dat groeit vanzelf."
WAT001016195 Rundvee pedicure. Mart Jansma. De speciale klauwverzorgingsbox is onmisbaar voor de rundveepedicure. Boer Prinze kijkt toe hoe Jansma (l) en Van Neste twee van zijn koeien behandelen.
WAT001020871 Als gevolg van een zware noordwester storm brak in januari 1916 de Waterlandse Zeedijk tussen Monnickendam en Uitdam op verschillende plaatsen door. Het gevolg was dat de hele regio Waterland overstroomde. Op meerdere plaatsen kwam bij vloed één tot anderhalve meter water te staan. In de stad Purmerend kwam alles ten zuiden van de Neckerdijk, Padjedijk, Kaasmarkt, Breedstraat, Dubbele Buurt, Koemarkt, Purmersteenweg en Purmerweg blank te staan. Het heeft enkele maanden geduurd voordat de dijkschade was hersteld.
Datering:
1916
Datum vervaardiging:
1776 1916
Uiterlijke vorm:
Prenten, tekeningen
Vervaardiger:
Meer, N. van der, jun.
Uitgever:
Leveringh & Allart, wed.
Titel:
Gezicht uit Oosthuizen, op de dykbreuken by Warder, in de overstrooming, den 15 den novemb. 1775.
Techniek:
kopergravure
Notabene:
Verzameling van 7 platen betreffende de overstroming; plaat 2 dijkbreuk bij Oosthuizen en Warder, naar H. Kobell. Uit; J.H. Hering, Bespiegeling over Neerl. Watersnood tusschen 14 en 15 nov. 1775. Amsterdam, 1776. (Muller Z/4/3)