Online educatief programma voor de bovenbouw van het basisonderwijs, ontwikkeld door het Waterlands Archief.

Het doorlopen van het programma duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Het kan zowel klassikaal als individueel of in kleine groepjes gedaan worden. In de klas, maar ook bijvoorbeeld thuis in het thuisonderwijs.

In het programma maken de leerlingen kennis met het werk van architect J.J.P. Oud, één van de meest beroemde Purmerenders. Hij ontwierp een scala aan huizen en gebouwen, van traditionele tot zeer moderne, vaak met rode, gele en blauwe accenten. Hij ontwierp ook het Nationaal Monument op de Dam.

Voorbeeldpagina uit het online programma:

Quiz

Het programma wordt afgesloten met een korte quiz. De termijn dat met de uitkomst kon worden meegedongen is al lang verlopen, maar de leerlingen kunnen nog wel vrijblijvend meespelen.

Start het programma: Educatief Programma De Stijl + J.J.P. Oud

100 jaar kunststroming De Stijl

In  2017 werd in Nederland door musea en andere erfgoedinstellingen herdacht dat 100 jaar geleden kunststroming De Stijl ontstond. De media besteedde er onlangs al op grote schaal aandacht aan.
Terecht, want De Stijl is tot vandaag de dag van invloed op beeldend kunstenaars en vormgevers en spreekt veel mensen en ook kinderen aan, onder andere door de strakke lijnen en primaire kleuren. Wie kent niet de schilderijen van Piet Mondriaan en Bart van der Leck? Bij de oprichting van De Stijl waren naast Mondriaan en Van der Leck ook bekende mensen als Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld betrokken. Maar ook de in 1890 in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud.

De Stijl en Purmerend

Oud heeft in Purmerend en omgeving zijn sporen nagelaten, reden voor het Waterlands Archief speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs een digitaal programma te maken over architect Oud en zijn ontwikkeling van vrij traditioneel architect en ontwerper volgens De Stijl principes tot en met zijn (inter)nationale bekendheid als architect van het zogenoemde Nieuwe Bouwen. 

Het programma is gratis te gebruiken. Wel stelt het Waterlands Archief het op prijs als u per keer dat u het in de klas gebruikt, even te melden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het programma kan hier worden gestart: ga naar http://destijl.wa-educatie.nl/