Aanbod:       Gratis educatief programma voor VO en PO

Doelgroep:  VO: brugklas
                       PO: groep (6), 7 en 8

Het Waterlands Archief biedt samen met Bibliotheek Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een educatief programma aan voor de brugklas van het voortgezet onderwijs en de groepen (6) 7 en 8 van het basisonderwijs.
Verhalen uit de geschiedenis van Purmerend, Beemster en Purmer kan in de klas worden gedaan en bestaat uit een inleidende digitale presentatie, een werkboekje met opdrachten, een antwoordenboekje en een docentenhandleiding.

Competenties

De leerlingen maken kennis met allerlei onderwerpen uit de geschiedenis van Purmerend, Beemster en Purmer. Daarnaast zijn de opdrachten erop gericht om (deels) vaardigheden op te doen in het digitaal zoeken op verschillende websites, waaronder op het digitale GeschiedenisLokaal Waterland:  www.geschiedenislokaalwaterland.nl.

Purmerend, Beemster of Purmer?

De docent kan zelf bepalen welke onderdelen aan de orde komen: ‘verhalen’ over de geschiedenis van Purmerend, van de Beemster of Purmer of natuurlijk van alle drie. De stof wordt aangeboden als ‘verhalen’ die ‘van het slot’ worden gehaald. Enkele voorbeelden: De droogmakerijen, de kastelen Purmersteyn en Ilpenstein, de Stelling van Amsterdam en de meermin die in de Purmer zou zijn gevangen.

Gevarieerde opdrachten 

De opdrachten zijn ingedeeld in drie niveaus en kunnen worden uitgebreid met een gastles, verzorgd door  Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Wandel- en fietsroutes

Het programma worden afgesloten met een fiets- of wandelroute (zie overzicht) door Purmerend, Beemster en/of Purmer. Bijvoorbeeld: 

Kahoots

Als afsluiting kunnen de leerlingen een aantal Kahoots spelen, om te zien wat ze van het programma hebben opgestoken:

Informatie of aanvragen?

Voor verdere informatie of aanvraag van het gratis programma: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Graag onder vermelding van Verhalen uit de geschiedenis van Purmerend, Beemster en Purmer.