U kunt zoeken in de digitale inventarissen van de archieven die worden bewaard bij het Waterlands Archief. Veel archiefstukken zijn niet digitaal beschikbaar. Om die stukken in te zien kunt u terecht in de studiezaal van het Waterlands Archief: Openingstijden  Adres en route

Archiefstukken die wél gedigitaliseerd zijn, zijn in de archiefinventaris te herkennen.
U herkent ze aan een gekleurd bolletje voor het inventarisnummer:  
of een gekleurd kruisje voor een categorie: 

Veel geraadpleegde archiefstukken die wél gedigitaliseerd zijn, zijn o.a. makkelijk te vinden en te doorzoeken met de knoppen naar Personen, Beeld en Kranten. Zoals bijvoorbeeld bevolkingsregisters en DTB’s (te zien onder Personen), prenten, foto’s en kaarten (te bekijken onder Beeld) en Kranten (te lezen onder Kranten). Ook steeds meer bouwvergunningen komen digitaal beschikbaar. Wat eenmaal is gedigitaliseerd wordt niet meer uit de depots gehaald, uit het oogpunt van behoud.

Twee manieren van zoeken

Er zijn twee manieren om in onze archiefinventarissen te zoeken: 

  1. via Systematisch zoeken: door steeds de kruisjes uit te klappen krijgt u te zien welke archieven bij het Waterlands Archief aanwezig zijn.
  2. via Vrij zoeken: U kunt bladeren door de toegangen. 

Tips bij het zoeken

  • Wees erop bedacht dat de gebruikte termen per archieftoegang kunnen verschillen. Als u zoekt naar informatie over straatverlichting, zal de zoekopdracht verlichting 47 resultaten opleveren, straatverlichting 24, lantaarnpalen 6, en straatlantaarns 5. Probeer altijd verschillende zoektermen uit!
  • Om het aantal treffers te vergroten, kunt u een * gebruiken aan het einde van (of binnen) een woord: lantaarns geeft 9 treffers, lantaarn 5 (andere), en lantaarn* wel 22, waarbij ook variaties als lantaarnpalen, lantaarnopsteker, lantaarngeld enz. worden meegenomen. 
  • Begin steeds met één zoekterm; voeg later eventueel meer zoektermen toe om het resultaat te verfijnen. Als u meerdere zoektermen invult, vult het systeem automatisch AND (‘en’) in tussen de termen.
  • U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: Vereeniging OR Vereniging.
  • Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Maatschappij tot Nut van het Algemeen), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

Zoekresultaten verfijnen

U kunt de zoekresultaten verder verfijnen met behulp van de filters aan de linkerkant: materiaal, categorie en plaats.

Zoekresultaten sorteren

U kunt de zoekresultaten naar wens sorteren op Titel, Datering, Laatste wijziging en Code (Ieder archief heeft een unieke toegangscode van 4 cijfers). Dit kiest u in de blauwe balk boven het zoekresultaat.

Presentatievorm kiezen

U kunt de zoekresultaten naar wens in Tabelvorm of in Detailweergave laten weergeven:   Dit kiest u in de blauwe balk boven het zoekresultaat.

Aanvragen

Het aanvragen en inzien van archiefstukken kan in de studiezaal van het Waterlands archief. Als u aan de balie bent aangemeld in het bezoekerssysteem kunt u met behulp van de knop ‘Aanvragen’ het stuk aanvragen.
Als u al eerder in de studiezaal bent geweest en een bezoekersnummer heeft, kunt u ook al van huis uit stukken aanvragen. Doe dit alleen als u éérst een afspraak heeft gemaakt (link), en meld in het veld Opmerking de datum en tijd van de afspraak in de studiezaal die u eerder heeft gemaakt.

Archieven.nl

Het Waterlands Archief is aangesloten bij het archievenportaal  www.archieven.nl  van De Ree Archiefsystemen. Op deze website kunt u zoekopdrachten uitvoeren in de archieftoegangen van alle aangesloten archiefdiensten, dus inclusief het Waterlands Archief. Op die manier hoeft u niet de websites van verschillende archiefdiensten hoeft te bezoeken.