Online zoeken

Met de zoekingang Kranten kunt u zoeken in de krantenviewer van het Waterlands Archief. Geef een zoekopdracht in de zoekregel bovenaan.

U kunt ook uitgebreid zoeken met datum of periode. Lees ook de Zoektips!

Verklein eventueel het aantal zoekresultaten door het gebruik van de filters op Naam krant en Jaar van uitgave.

Houdt u rekening met de verouderde spelling in de vaak zeer oude kranten die u doorzoekt. Voor de Tweede Wereldoorlog spelde men bijvoorbeeld ‘kopen’ als ‘koopen’, ‘mens’ als ‘mensch’. Ook kunnen er leesfouten optreden door vlekken op- of scheuren in de kwetsbare krantenpagina’s. Dat u iets niet vindt, wil niet altijd zeggen dat het niet in de krant heeft gestaan… Probeert u verschillende spellingsvarianten en ‘wildcards’ uit.

Download de gehele pagina met de knop onderaan: 'Download deze scan als JPG', of gebruik het selectietool om een deel van de pagina te selecteren. Klik en sleep om het gedeelte te markeren dat u wilt downloaden of printen. U kunt de selectie downloaden als JPEG en opslaan op uw computer, of direct printen.

Het staat u vrij om delen uit de kranten op onze website te gebruiken voor publicaties. Wel verzoeken wij u als bron van de gebruikte afbeelding(en) te vermelden: Waterlands Archief te Purmerend.

Offline zoeken

Niet álle kranten van het Waterlands Archief zijn gedigitaliseerd; voor een overzicht van alle kranten die worden bewaard bij het Waterlands Archief klikt u op het Krantenoverzicht.

De jaargangen van het NNC (Nieuwe Noordhollandse Courant), later Noordhollands Dagblad, van 1945 tot en met 2002, kunt u alleen digitaal doorzoeken in de studiezaal van het Waterlands Archief. Van latere jaargangen kunt u de originelen aanvragen en inzien.
Ook van de overige, niet-gedigitaliseerde kranten kunt u de originelen in de studiezaal aanvragen en inzien.