Zoeken door alles
Zoeken door alles

Jubileum Open dag

Vóór en achter de schermen

Op zaterdag 12 oktober opent het Waterlands Archief (bijna) al haar deuren, ter ere van haar 40-jarig bestaan! Tijdens de Jublileum Open dag kunt u terecht voor interessante lezingen en exposities over de geschiedenis van de regio Waterland. Ook krijgt u de unieke kans om rond te kijken in de depots waar de archiefstukken bewaard worden, tijdens een van de rondleidingen.

Op de Open dag wordt tevens het Jubileumboek gepresenteerd. Aan dit boek wordt momenteel keihard gewerkt. Het komt vol te staan met bekende en vooral veel onbekende archiefschatten uit de collectie van het Waterlands Archief. We tonen die vol trots, in het jaar dat Waterlands Archief (voorheen Streekarchief Waterland) 40 jaar bestaat! 

Voorlopig programma:
13.30 uur:       Opening door burgemeester Don Bijl van Purmerend, en
                       Presentatie 40 jaar Waterlands Archief door directeur/archivaris Roland Bischerroux
13.30-16 uur:  Hele middag historische markt: historische verenigingen uit de regio presenteren zich in de studiezaal.
14.30 uur:       Keuzeprogramma: Filmpremiere Oosthuizen in 1923, lezing, rondleiding door de depots.
15.30 uur:       Keuzeprogramma: Diverse historische films, lezing, rondleiding door de depots.
16 uur:            Afsluitende borrel

Ook voor oud-medewerkers en voor vrijwilligers wordt het nodige georganiseerd: zij ontvangen binnenkort een aparte uitnodiging voor de festiviteiten!

Historie
Dit jaar is het 40 jaar geleden dat het Waterlands Archief, toen nog Streekarchief Waterland geheten, werd opgericht. De gemeenten in de regio hadden behoefte aan een gemeenschappelijke archiefbewaarplaats, en die kwam in Purmerend te staan. In 2003 verhuisde het archief naar de gloednieuwe behuizing aan de Wielingenstraat.
De archieven van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland, alsmede van notarissen, waterschappen en tal van particulieren worden er in speciaal ingerichte depots bewaard en aan het publiek ter beschikking gesteld.