Zoeken door alles
U kunt met ons chatten:

Op maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur
Op dinsdag en donderdag van 09:00 tot 16:00 uur


Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles

Cursus Oud Schrift lezen voor beginners

Leer oude handschriften lezen 

Uit de handvesten van de stad Edam (0649_41_069-070)

Het Waterlands Archief start op 22 oktober 2021 weer een cursus Lezen van oud schrift voor beginners (paleografie). Dit als de omstandigheden het toelaten en bij voldoende belangstelling.

De cursus is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in zeventiende- en achttiende-eeuwse handschriften. Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief leert u de letters herkennen en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?

Daarbij besteedt de cursus aandacht aan de archieven zelf: door wie en waarom werden ze gevormd en wat kun je er in vinden? 

Ook in het verleden werden stad, dorp en polder bestuurd, werd er belasting betaald, werden rechtszaken gevoerd, huizen gekocht en erfenissen verdeeld. Er werd gezorgd voor de weeskinderen en er werd gedoopt, getrouwd en begraven. Veel hiervan is opgeschreven en bewaard gebleven. Het zelf kunnen lezen van de oude documenten brengt de geschiedenis wel heel dichtbij!

De lessen worden om de week gehouden, zodat u tussendoor voldoende tijd heeft om u voor te bereiden op de volgende les. Dit doet u door het maken van transcripties van de teksten. Want het lezen van oude handschriften is een kwestie van heel veel oefenen.

In 2020 bestond de cursus uit acht bijeenkomsten, wijzigingen voorbehouden:

Tijd: Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur, om de week
Data: 8 bijeenkomsten in de periode oktober 2021 tot en met januari 2022
Start cursus: Vrijdag 22 oktober 2121
Plaats: Waterlands Archief,  Wielingenstraat 75 te Purmerend
Kosten: € 65,00 inclusief lesmateriaal (prijspeil 2020)
Docenten:    Waterlands Archief en NGV

 

Info en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ondertussen kunt u ook heel goed oefenen met het lezen van oud schrift op de website Wat staat daer!